Gouverneur Luik: “Geen fouten gemaakt tijdens overstromingen”

Archiefbeeld ©  Ivan Put

“Iedereen heeft het maximum gedaan met de middelen die er waren. Ik zie geen fouten. Er zijn misschien kleine vergissingen gemaakt, zoals het leger naar het ene dorp sturen in plaats van naar het andere. Maar ik zie geen fouten van organisatie of beheer bij mijn diensten.” Dat heeft de gouverneur van de provincie Luik, Hervé Jamar, vrijdag gezegd tijdens zijn - langverwachte - hoorzitting voor de parlementaire onderzoekscommissie over de overstromingen.

jvh, lto
Bron: BELGA

En als er ondanks alles toch fouten zouden zijn gemaakt, “neem ik daar persoonlijk de verantwoordelijkheid voor op, ook al was ik niet fysiek aanwezig” de eerste dagen, voegde hij eraan toe. Aan het begin van de reeks gebeurtenissen die midden juli tot de ramp leidden, was Hervé Jamar op vakantie in de Ardèche. Op de ochtend van 15 juli keerde hij terug, maar het was zijn vervanger, Catherine Delcourt, die het beheer over de crisis behield. Zij komt vrijdagmiddag getuigen.

“Ik heb uiteraard gebeld met Catherine Delcourt. Ik was met verlof en zij had de vergaderingen geleid sinds de nacht van 13 op 14 juli... We hadden geen twee minuten nodig om te begrijpen dat het beter was dat zij de operationele leiding van de provinciale crisiseenheid voort zou zetten, gezien het aantal vergaderingen, terwijl ik zelf terugkwam. Het is misschien de rollen omgekeerd, maar ik denk dat we de juiste beslissing hebben genomen om geen tijd te verspillen”, aldus nog Hervé Jamar.

“Ik zit hier als getuige, niet als beklaagde”

Na een reeks eerder technische hoorzittingen, ging de spanning vrijdag een pak omhoog. Jamar werd door verschillende parlementsleden met de vinger gewezen voor zijn aanpak na de overstromingen. “Ik zit hier als getuige, niet als beklaagde. Ik zal niet antwoorden op uw rekwisitoor”, antwoordde Jamar droogjes op uitspraken van François Desquesnes (cdH). Naast “verwarde antwoorden” had die de gouverneur verweten de teugels niet in handen te hebben genomen na zijn vakantie.

Jamar verdedigde zich ook tegen klachten over een gebrek aan communicatie met de lokale overheden. Verschillende burgemeesters hadden geklaagd dat ze niet waren ingelicht over de opstart van de provinciale fase in de aanpak van de crisis. “In 2019 heeft het Waals Crisiscentrum een update gemaakt van alle email-adressen en gsm-nummers. In de provincie Luik heeft maar de helft van de gemeenten geantwoord”, aldus Jamar. “Ik kan er ook niet aan doen dat bepaalde mails bij de spam terecht zijn gekomen.” PS’er André Frédéric kaatste de bal terug. “Je kan gemeenten niet verwijten dat ze op 14 juli hun mail niet hebben gelezen terwijl sommige al volledig onder water stonden.”

De gouvereur kreeg ook vragen over de evacuatiebevelen die vanaf 14 juli werden afgekondigd. Te laat, vonden verschillende parlementsleden. “Niets belet dat een lokale overheid een evacuatiebevel uitvaardigt. De gouverneur staat in voor het beheer, maar burgemeesters hebben de plicht het absoluut noodzakelijke te garanderen indien het besluit van de gouverneur niet komt.” Hij haalde daarbij aan dat de ernst van de alarmsignalen soms moeilijk in te schatten is, maar ook dat de federale fase in de crisis te vroeg werd opgeheven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen