Archiefbeeld. ©  Katrijn Van Giel

ATPC sluit ‘stinkende’ raffinaderij in haven: 30 jobs op de helling

Antwerpen -

De controversiële raffinaderij van ATPC in het zuiden van de Antwerpse haven sluit de deuren. Dat is donderdag aangekondigd. Meer dan een kwart van het personeel dreigt op straat te komen. “Maar we gaan niet akkoord. Er zijn nog veel open vragen”, zegt ABVV-secretaris Levi Sollie.

Antwerp Terminal & Processing Company (ATPC) verzorgt aan de Beliweg, tussen het Vierde en het Vijfde Havendok in het zuiden van de haven, zowel opslagactiviteiten als raffinage. Die laatste activiteit wordt nu stopgezet, zo vernemen we uit goede bron, en het nieuws wordt bevestigd door een vakbond.

“Gisteren hebben we op een bijzondere ondernemingsraad de mededeling gekregen dat het bedrijf de intentie heeft om 30 jobs te schrappen door stillegging van de raffinaderij”, aldus Solie. “Het zou gaan om 18 operationele mensen en 12 stafdienstmensen. We zijn alleszins niet akkoord. Er zijn nog veel vragen.”

Import en opslag

“Ze zeggen dat de overeenkomst met het moederbedrijf VITTOL, een van de grootste olietraders ter wereld, stopt, en dat ze geen andere klanten vinden. Ze willen de raffinaderij stoppen en de organisatie ook ombouwen naar een importterminal voor bitumen,want dat product gaat nodig blijven.”

ATPC had eigenlijk maar 1 klant, dat ATPC crude oilraffineerde tot bitumen, een product dat onder meer wordt gebruikt om wegen aan te leggen. Tegelijk kwam het bedrijf de afgelopen jaren meermaals in het vizier bij overheden vanwege geurhinder en olievervuiling. Het bedrijf stond alvast onder verscherpt inspectietoezicht en het kreeg ook een actieplan opgelegd vanuit het Vlaams Departement Omgeving.

LEES OOK: Portret olieraffinaderij ATPC: 90 jaar in haven, meermaals gelinkt aan geurhinder  

“Shitty crude”

“Er zijn moeilijkheden bij het bedrijf”, erkent ook Solie. “Er is een element van geurhinder geweest, maar dat hangt ook samen met de crude oil die het moederhuis aanlevert, en die de installatie op de proef stelde. Als men selectiever aanlevert, is het makkelijker te raffineren.” Een ingewijde van het bedrijf spreekt alvast van shitty crude.

Het bedrijf was vrijdagmiddag niet meteen bereikbaar voor commentaar.

(cm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER