Vlaamse regering investeert meer dan 1,5 miljoen euro tegen dak- en thuisloosheid

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke © Belga Image

De Vlaamse regering zet in op de aanpak van dak- en thuisloosheid en investeert meer dan 1,57 miljoen euro voor 2021 en 2022 in Housing First. Dat maakt minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) zondag bekend naar aanleiding van de Werelddag van het verzet tegen Armoede.

‘Mensen die dak- of thuisloos zijn en bovendien kampen met een verslaving of gezondheidsproblemen, hebben het moeilijk om huisvesting te vinden. Met Housing First kunnen we hen begeleiden naar een woonst en van daaruit verdere stappen zetten. Housing First start bij een duurzame woonoplossing in plaats van die te zien als een eindpunt. Deze methode wordt toegepast voor de groep dak- en thuislozen die meer dan twee jaar dak- en thuisloos zijn en bovendien psychisch kwetsbaar zijn of een ernstige vorm van verslaving hebben. Deze manier van werken levert betere resultaten op voor de mensen zelf en voor de samenleving’, zegt minister Beke.

Voor dit en volgend jaar betekent dit een investering van meer dan 1,5 miljoen euro verspreid over Vlaanderen en Brussel, waarmee tussen de 150 en 200 mensen begeleid kunnen worden. ‘Voor Housing First-werkingen zijn ‘dedicated teams’ aan de slag die multidisciplinair zijn samengesteld en waarin medewerkers vanuit verschillende organisaties de krachten bundelen. Op die manier wordt de expertise rond psychische ziektebeelden en verslaving bij sociaal werkers versterkt’, klinkt het.

Partner Content