Vuile treinen en minder krantenpapier: de gevolgen van de energiecrisis

De steeds erger wordende energiecrisis in Europa veroorzaakt ernstige – en soms verrassende – rimpelingen op allerlei gebieden, van goederentransport per trein tot de teelt van groenten in kassen.

De krantenkoppen gaan vooral over regeringen die proberen de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen aan te pakken waardoor energiekleinhandelaars en de cruciale kooldioxidevoorraden overhoop worden gehaald. Maar er is een groeiende lijst van andere verreikende gevolgen, zoals bedreigingen voor het papier waarop nieuws wordt gedrukt, productiedalingen voor metalen en stijgende bouwkosten.

China en India worden ook getroffen door de energieschaarste, die tot black-outs leidt en ertoe aanzet extra steenkool te kopen om de huishoudens de winter door te helpen. Industrieën en regeringen nemen hun toevlucht tot meer vervuilende middelen om de economieën draaiende te houden.

Hier is hoe de stijgende energiekosten de industrieën treffen:

Elektrische treinen aan de kant

Nu een elektrische trein te duur wordt, keert vrachtvervoerder Freightliner in het Verenigd Koninkrijk terug naar dieseltreinen om essentiële goederen te vervoeren.

Minder papier

Palm Paper Ltd., de grootste Britse producent van krantenpapier, overweegt de productie deze winter in te krimpen omdat het zijn gasaankopen, die een groot deel van zijn kosten uitmaken, niet voldoende heeft afgedekt. Ook de Zweedse papierfabriek Klippans Bruk AB ondervindt de gevolgen van de crisis: de activiteiten worden ingekrompen en bijna een derde van het personeel wordt ontslagen.

Zorgen over voedsel

Er wordt steeds vaker gewaarschuwd voor langdurige sluitingen van kunstmestfabrieken vanwege de hoge gasprijzen. Daardoor neemt de bezorgdheid over de graanvoorziening in de toekomst alleen maar toe. Hoge stookkosten dwingen kassen in Nederland, hun productie ter verminderen. Daardoor dreigen de tomaten-, komkommer- en bloemenvoorraad te verminderen. Het is een vergelijkbaar verhaal in het Verenigd Koninkrijk.

Het roestwerende metaal

De metaalwereld wordt wanhopig. Zinkgiganten Nyrstar en Glencore Plc zeiden vorige week dat zij de productie in Europese smelterijen verlagen – op sommige plaatsen met wel 50 procent – vanwege de stijgende kosten. Daardoor wordt het aanbod van het roestwerende metaal kleiner en stijgt een index van metaalprijzen tot recordhoogte.

In de staalsector behoort de Europese topproducent ArcelorMittal tot degenen die hun activiteiten stopzetten. Hoewel de gevolgen voor het aanbod nog niet ernstig zijn, zullen vooral producten die in de bouw worden gebruikt en die meestal in groenere vlamboogovens worden gemaakt in plaats van in kolenovens, de meeste schade ondervinden.

Doe-het-zelf ellende

Woningverbetering kan duurder worden. De Franse fabrikant van bouwmaterialen Saint-Gobain waarschuwde dat het de recordbrekende energiekosten zal compenseren door meer te vragen naar producten zoals pleister, dakbedekking en isolatiemateriaal. Het hoofd van British Glass zei dat een kwart van de 6.000 banen in zijn sector onder druk staan.

Siliconen 

Hoge energiekosten hebben China ertoe gebracht de productie van silicium, een van de meest overvloedige elementen, te beperken. Daardoor zijn de prijzen de hoogte ingegaan en hebben fabrikanten zoals het Noorse Elkem ASA de verkoop van siliconenproducten opgeschort. Dit is een probleem voor sectoren die het materiaal gebruiken in allerlei dingen, van auto-onderdelen tot computerchips.

Chemisch dilemma

Chemische bedrijven zoals BASF SE, Europa’s grootste producent, hebben hun ammoniakproductie verminderd. Ammoniak is niet alleen de basis van stikstofmeststoffen, maar wordt ook gebruikt in de auto-industrie, de textielindustrie, de gezondheidszorg en de cosmetica. Consultant CRU verklaarde vorige maand dat ongeveer de helft van de ammoniakcapaciteit op het continent het risico loopt te worden stilgelegd of te worden beperkt.

Meer