maandag 18 oktober 2021 - Meer sporten
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Quinten Hermans voerde in het begin de forcing, maar verloor terrein nadat hij in de fout ging op de balkjes. BELGA 

Veldrijden

Tweede WB-zege van het seizoen en nog steviger leider

Iserbyt demonstreert, Hermans verliest dure punten op balkjes

Woensdag in Fayetteville moest hij Quinten Hermans voor zich dulden, maar in Iowa was Eli Iserbyt net als een week eerder in Waterloo de sterkste. De West-Vlaming verstevigde zo zijn leidersplaats in de wereldbeker. Hermans verloor kostbare punten na een fout op de balkjes.

Met temperaturen boven de twintig graden en een stralende zon kon het verschil met het verzopen Fayetteville niet groter zijn. Het stoempen van afgelopen woensdag werd in Iowa ingeruild voor een razendsnelle, maar best wel lastige wedstrijd. Vooral de beklimming van Mount Krumpit kroop in de kleren.

De kopstart was voor Quinten Hermans. WB-leider Eli Iserbyt miste deels zijn start en was al vroeg op achtervolgen aangewezen. Zijn grootste belager, Hermans, nam de eerste beklimming van Mount Krumpit voor zijn rekening en toonde meteen zijn ambities.

“Zonder die valpartij was ik zeker nog niet van Quinten af geweest” Eli Iserbyt

Hermans nam uit tactische overwegingen snel gas terug, maar besloot in ronde drie de verdere selectie door te voeren. Enkel Iserbyt was in staat om de Looienaar van het Tormans CX Team te volgen. Niet toevallig waren dit de winnaars van de twee vorige manches, al konden Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout even later opnieuw aansluiten. Iets voor half koers was ook een taaie Toon Aerts weer van de partij.

Balkjes

De toppers bleven speldenprikjes uitdelen. Lars van der Haar - de jack russell onder de crossers - bleef maar bijten en blaffen en schudde in ronde zeven weer aan de boom. Even later ging Hermans in de fout op de balkjes. De winnaar van Fayetteville verloor twintig seconden en mocht een streep trekken door zijn ambities. “Zonder die valpartij was ik zeker nog niet van Quinten af geweest”, gaf Iserbyt achteraf toe. “Ook nu liet hij me weer een heel goede indruk.”

Maar Iserbyt rook zijn kans en sloeg voor het eerst een kleine kloof. Van der Haar stribbelde nog het langst tegen, maar ook de Nederlander van Trek Baloise Lions moest het hoofd buigen voor de kleine West-Vlaming van Pauwels Sauzen - Bingoal. Iserbyt ging met een comfortabele bonus de slotronde in, ook voor Van der Haar loerde er geen gevaar meer. In de strijd om de derde plaats trok Michaël Vanthourenhout aan het langste eind. “Van mij hoeven we nog niet terug naar België”, glimlachte Iserbyt. “Ik vind het hier best leuk. En ik heb er ook iets aan verdiend, hè.”

Uitslag mannen: 1 Eli Iserbyt (Bel/Pauwels Sauzen-Bingoal) in 59’10’’; 2 Lars van der Haar (Ned) 11’’; 3 Michael Vanthourenhout 31’’; 4 Toon Aerts 42’’; 5 Quinten Hermans 53’’

Stand wereldbeker:1 Eli Iserbyt (Bel/Pauwels Sauzen-Bingoal) 110; 2 Quinten Hermans 86; 3 Michael Vanthourenhout 80; 4 Lars van der Haar (Ned) 64; 5 Toon Aerts 64

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws