Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Schiltz of geen Schiltz? ‘Schepenkwestie’ veroorzaakt blauw-gele rel in Antwerps stadsbestuur

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) zou de tweede Open Vld-schepen in Antwerpen worden, maar Bart De Wever en zijn partij zien hem niet zitten.Beeld DM

‘Als u stil bent, hoort u mijn knieën knikken van de schrik’: Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is allerminst onder de indruk van het ‘ultimatum’ dat Egbert Lachaert hem stelde. 

De voorzitter van Open Vld vroeg vorige week duidelijkheid over een bij het begin van de legislatuur afgesproken schepenwissel in 2022. Volgens die afspraak zou Open Vld een tweede schepen krijgen, aldus Lachaert. Naast Erica Caluwaerts, die huidig Open Vld-schepen Claude Marinower zal vervangen omdat die met pensioen gaat, schuift de partij ook Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz naar voren. Maar N-VA zou Schiltz niet zien zitten.

Lachaert vroeg Bart De Wever om ten laatste zondag zijn handtekening te zetten. Volgens De Wever staat echter enkel de naam van Erica Caluwaerts in de voordrachtsaktes. “En die zijn rechtsgeldig”, zei de burgemeester. Hij suggereerde dus dat de Open Vld geen tweede schepen zou krijgen, maar dat Caluwaerts meer bevoegdheden zou krijgen. 

“We verwachten dat alle afspraken worden nagekomen die we samen hebben gemaakt”, zegt het kabinet van Lachaert in een korte reactie.