‘De angst is erin gekropen’: Café-uitbater neergestoken door klant ‘die coronapas niet wilde tonen’

Archiefbeeld van het café in het centrum van Brussel. ©  Kristof Vadino

Motiverend zal het alvast niet zijn voor andere Brusselse caféhouders. Vrijdagnacht, de eerste avond dat coronapaspoort breed verplicht werd in het Brusselse uitgaansleven, werd een collega die een klant ernaar vroeg neergestoken. ‘Dit is niet onze taak’, reageert zijn echtgenote.

Karlien Beckers

‘Voor onze mensen was het al lastig om het coronapaspoort te vragen, vaak met agressieve reacties als gevolg. Nu is de angst erin gekropen’, vertelt de echtgenote van het slachtoffer en mede-uitbaatster van het Brussels café Kfk Hope, vroeger bekend als café Kafka. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de politie rond 1.15 uur opgeroepen voor een incident waarbij haar echtgenoot door een klant werd neergestoken met een mes. Dat bevestigt woordvoerster van het Brussels parket Sarah Durant. ‘Er was een woordenwisseling tussen de eigenaar en de klant, waarop die een mes trok en de eigenaar in de buikstreek stak’. Het café, gelegen in de Visverkopersstraat in Brussel, ligt vlak bij de Dansaertstraat en is een bekende uitgaansbuurt. De uitbater werd naar het ziekenhuis overgebracht, na verzorging mocht hij naar huis.

De klant zou geweigerd hebben zijn CST (Covid Safe Ticket) te tonen. Dat zou de reden zijn dat de uitbater met een mes werd aangevallen, zegt echtgenote en mede-uitbaatster Christiane C. ‘Mijn man vroeg hem naar zijn coronapaspoort. De klant weigerde en werd agressief’. Over het motief of de leeftijd van de dader wil het parket niets kwijt.

‘De sfeer is omgeslagen’

De echtgenote van het slachtoffer wil er niet te veel op ingaan, maar vertelt dat ‘de sfeer is omgeslagen’ bij de werknemers in het café. ‘We gaan iemand extern voor security aannemen. Maar dat is een opdoffer, ook financieel. Dit is niet onze taak.’

Extra wrang is dat de feiten plaatsvonden op de eerste avond dat het coronapaspoort breed werd ingevoerd in Brussel. Sinds vrijdagavond is een coronapas verplicht in de horeca, behalve wanneer je buiten op het terras blijft zitten.

Die invoering verliep, op de steekpartij na, nochtans vlot volgens Fabian Hermans, voorzitter van de Brusselse horecafederatie. Wel is hij gechoqueerd door het geweld. ‘Dit veroordelen we absoluut. We vragen uiteindelijk niet meer dan dat de wet wordt gerespecteerd.’ Maar of dit de taak is van de café-uitbaters en de horeca? ‘We doen wat de politiek van ons vraagt’, zegt Hermans. Een security-agent aannemen in elk café is volgens hem geen oplossing, al moet er een antwoord uit politieke hoek moet komen. ‘De politiek moet mee zorgen dat het CST-ticket gehandhaafd kan worden. We begrijpen dat er niet voor elk etablissement een agent kan zijn, maar meer blauw op straat tijdens het uitgaan zodat sneller kan worden ingegrepen, is wel nodig’, aldus Hermans.

Of dit andere horeca-eigenaars niet afschrikt zwaar in te zetten op de controle van het CST? Volgens Hermans niet. ‘De eigenaars die ik vandaag aan de lijn had, waren juist van plan er wél op in te zetten. Uit solidariteit’. Maar dat was niet wat onze reporter afgelopen zaterdagavond zelf zag in diezelfde Brusselse wijk. In café Zebra, op de Place Saint Géry, zo’n 130 meter van café Kfk Hope, controleerde bijvoorbeeld niemand op het coronapaspoort(DS 18 oktober). ‘Te weinig personeel’ klonk het daar. Als de politie boetes ging beginnen uitdelen, dan zou daar misschien verandering in komen, schatte kelner Tomek (22).

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) kaatste de bal terug. ‘Wanneer iemand zijn CST niet wil tonen, moet de uitbater niet in conflict gaan met de weigeraar, maar de politie bellen’, twitterde Vervoort.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘In principe is klopt dat’, zegt Hermans. ‘Maar in praktijk is het gewoon niet zo simpel. Eer de politie er is, is de persoon misschien vertrokken, of is de situatie geëscaleerd’, stelt Hermans.

De dader werd na politieverhoor vrijgelaten en moet 29 oktober voor het gerecht verschijnen. Er wordt hem slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg en verboden wapendracht ten laste gelegd.