Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © ANP

Maar weinig landen pompen meer geld in onderwijs dan België: waar gaat het naartoe?

Ons onderwijs zit in de hoek waar de klappen vallen. De populariteit van de lerarenopleiding daalt, het lerarentekort piekt en de resultaten in internationale rankings gaan al jaren achteruit. Toch zijn er weinig landen waar er verhoudingsgewijs meer geld naar onderwijs gaat dan België. Hoeveel geld steken we in ons onderwijs? Waar gaat het heen? En hoe komt het dat de kwaliteit toch achteruitgaat?

106 reacties

  • Anne-Maria Stoops

    2 jaar geleden
    Eerst zorgen voor bekwame inspecties. Dan zorgen voor bekwame directies en dan zorgen dat je bekwame leerkrachten plaats in de school. Geen chiroleiders die alleen maar pamperen. Zorg dat de kennis al begint van aan de top.
  • Sjonny Martero

    2 jaar geleden
    Waar is de beloofde ondersteuning voor leerlingen in het secundair die vanuit Buso gingen komen? Hier en daar ene en op de meeste plaatsen moet de leerkracht het zelf doen met de huidige gevolgen. Het is en zal blijven bij beloftes via de media. Op de werkvloer weinig van te merken en wordt de planlast groter. En de vakbonden keken ernaar want daar is het verdacht stil in dit verhaal
  • Jonny Van den Bruel

    2 jaar geleden
    Ik vrees dat alle goede bedoelingen van de laatste 20 jaar tot vandaag om dingen bij te sturen ons nog verder de dieperik insturen. Wat zou wél kunnen helpen: 1 onderwijsnet; LBV uit het onderwijs; elk kind evenveel lestijden; méér VERTROUWEN in leerkrachten en directies (5j geen doorlichtingen, navormingen, evaluaties, tenzij heel uitzonderlijk); alleen VB per half ambt nà minstens 5j FT dienst; véél minder blabla, véééél meer boemboem; product EN resultaat; 1 FT titularis; ...
  • John Stahl

    2 jaar geleden
    Crevits heeft het onderwijs om zeep geholpen door alles te overreguleren. Weyts lijkt niet beter. De enige maatregelen die politici treffen zijn diegene waar niet om gevraagd wordt, maar evenzo geld kosten. Kijk naar hoe het vroeger was en schaf alles af wat toen niet bestond.
  • An Pallemans

    2 jaar geleden
    De lessen levensbeschouwing in de pluralistische scholen afschaffen. Nu zitten er bij meerdere overtuigingen (orthodoxe godsdienst, israëlitische godsdienst, protestantse godsdienst, anglicaanse godsdienst) amper leerlingen in de klas (1-2-3 LLN) terwijl er bij islam, NCZ en soms ook rooms-katholieke godsdienst in de 20 leerlingen. Gewoon afschaffen , scheiding van kerk en staat! Besparing van miljoenen!!! Maar ja dat durven ze niet hè.