Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEnergie

Herfstweer zorgt voor daling Europese gasprijs

Herfstweer zorgt voor daling Europese gasprijs
Beeld BELGA

De Europese gasprijs is gedaald door het winderige herfstweer. Naar verwachting gaan windmolens donderdag in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelfs meer elektriciteit produceren dan ooit. Ook de relatief hoge temperaturen aan het begin van het stookseizoen drukken de gasprijs.

Wat is de huidige gasprijs?

De prijs van een megawattuur (MWh) gas daalde vanochtend met 3,7 procent naar 90,49 euro. Vorige week kwam de prijs nog boven de 100 euro uit. Aan het begin van de maand piekte de gasprijs zelfs op 160 euro. Het gaat hier om de Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas in onze contreien. Maar ook de gasprijs in het Verenigd Koninkrijk (-8 procent) is lager gegaan.

Waarom zijn de gasprijzen zo gestegen?

Door de grote vraag naar gas vanwege het economische herstel van de coronacrisis, het koude voorjaar en minder opgewekte energie uit duurzame bronnen lopen de energieprijzen op en zijn de gasvoorraden in Europa kleiner. Daarnaast is het aanbod van Russisch gas beperkt en is het moeilijk om gas elders te vinden, omdat er ook een sterke vraag vanuit Azië is, met dus felle concurrentie. 

Lees ook

‘We moeten waar we van af willen duur maken: gas, stookolie, benzine en diesel. Elektriciteit moet net goedkoper worden

Waanzinnige prijsstijgingen voor energie: plots krijgen afgeserveerde ideeën een tweede kans in Europa

Door de opgelopen gasprijzen hebben verschillende bedrijven hun productie tijdelijk moeten terugschroeven omdat het voor hen te duur werd om op volle kracht te blijven draaien. 

Wanneer kunnen we weer goedkopere energieprijzen verwachten?

De energieprijzen in de wereld zullen naar verwachting de komende maanden nog hoog blijven, maar gaan waarschijnlijk begin volgend jaar weer dalen. Dat zegt tenminste hoofdeconoom Gita Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een interview met persbureau AFP. Volgens Gopinath zou in het eerste kwartaal van volgend jaar verlichting moeten komen en zal die dan doorzetten in het tweede kwartaal. “Zodra we de wintermaanden zijn doorgekomen, zullen we in een betere positie verkeren”, aldus de IMF-econoom.