© Zoonar.com/Tomas Anderson - creative.belgaimage.be

Factuurfraude zit in de lift: met deze tips van "De inspecteur" trap je niet in de val van oplichters

Het aantal gevallen van factuurfraude is in 2020 weer sterk gestegen, zegt de FOD Economie bij "De inspecteur" op Radio 2. Oplichters vervalsen daarbij het rekeningnummer op een factuur waardoor slachtoffers geld overschrijven op een foute rekening. Met deze tips trap je niet in de val of kan je gepast reageren als je dat wel hebt gedaan.

Je laat nieuwe ramen installeren en wanneer de factuur in de bus valt, betaal je meteen. Maar wanneer je enkele weken later een aanmaning krijgt van de aannemer blijkt dat niet haar, zijn of hun rekeningnummer op de factuur stond, maar dat van iemand anders. Jij bent duizenden euro’s kwijt, want de aannemer wil natuurlijk nog altijd haar, zijn of hun centen zien. Delphine Van Meerhaeghe en Wevelgem stortte zo niets vermoedend 13.500 euro naar een foute rekening nadat haar mailbox gehackt werd. Haar volledige verhaal lees je hier.

Groeiend (digitaal) probleem

Factuurfraude is een fenomeen dat al jaren bestaat, maar het aantal meldingen bij de FOD Economie blijft stijgen. "In 2020 ontving de Economische Inspectie 369 meldingen over vervalste facturen. Dat is een stijging van ongeveer 19 procent in vergelijking met 2019," zegt woordvoerder Lien Meurisse. In totaal werd ruim 4,5 miljoen euro buit gemaakt door oplichters.

BEKIJK - Factuurfraude is al jaren een probleem. Op 19 juni 2019 ging "Het journaal" langs bij dit koppel dat op die manier het slachtoffer van oplichters was geworden:

Videospeler inladen...

Vroeger gebeurde factuurfraude vaak via de post, maar oplichters richten zich steeds vaker op elektronische factuurfraude. "De mailbox van een aannemer wordt gehackt en de hackers passen het rekeningnummer aan op alle uitgaande facturen. Soms wordt ook een vals mailadres aangemaakt dat heel erg lijkt op dat van de aannemer waardoor klanten het verschil niet zien."

Het gaat vaak om een buitenlands rekeningnummer, maar vaak maken de vervalsers gebruik van "geldezels": (vaak jonge) Belgen die hun rekeningnummer ter beschikking stellen en het geld doorsluizen in ruil voor een deel van de winst.

Wat kan je doen om factuurfraude te voorkomen?

  • Vergelijk het rekeningnummer op de factuur met dat op de bestelbon of de officiële website van de verkoper of leverancier.
  • Wees extra op je hoede als een factuur een nieuw rekeningnummer vermeldt of als er een sticker “Opgelet, gewijzigd rekeningnummer” op kleeft.
  • Twijfel je? Bel het bedrijf op via een nummer dat je kent. Let op: het nummer op de factuur kan ook vals zijn.
  • Bewaar de gegevens en het bankrekeningnummer van je leveranciers, ook als je via e-banking betaalt. Controleer bij elke factuur of het rekeningnummer overeenkomt met de opgeslagen gegevens.
  • Als je een factuur per e-mail ontvangt, controleer dan of het e-mailadres correct is. Controleer het IP-adres van waaruit de e-mail werd verzonden via deze website.

Wat kan je doen als je in de val van factuurfraude bent getrapt?

  • Neem eerst contact op met de leverancier. Misschien is er een vergissing in het spel en stuurde zij, hij of hen onterecht een aanmaning of betalingsherinnering.
  • Is dat niet zo, contacteer dan zo snel mogelijk de betrokken banken (jouw bank en de bank van het rekeningnummer naar waar je hebt overgeschreven) om de fraude te melden.
  • Jouw bank vraagt aan de bank van het rekeningnummer van de oplichters om de overschrijving te blokkeren of blokkeert de rekening zodat geldafhalingen door de oplichters niet meer mogelijk zijn.
  • Meld je probleem op meldpunt.belgie.be (bij “vervalste factuur”). Daar krijg je meteen advies over de volgende stappen die je kan nemen

Meer tips vind je op de website van de FOD Economie.

Meest gelezen