Holiday Inn Gent Expo

Internationale studenten zitten op hotel in Gent, omdat er te weinig koten zijn

Er is een groot tekort aan studentenkoten in Gent en daarom klopt UGent aan bij hotels. Zo kon de universiteit bij Holiday Inn Gent Expo voor 32 internationale studenten een kamer reserveren. Het hotel voorziet een aangepaste prijs, maar verwacht wel dat de studenten zich als een hotelgast gedragen. "Voorlopig hebben we nog geen problemen gehad. Alles verloopt harmonieus", reageert hotelmanager Thomas Van Parijs.

De vestiging van Holiday Inn naast Flanders Expo in Gent voorziet dit academiejaar 32 internationale studenten van een slaapplek. Dat is overeengekomen met de universiteit van Gent, omdat er een chronisch tekort is aan studentenkoten. Een studentenkot kost gemiddeld zo'n 500 euro per maand, een hotelkamer kost natuurlijk een stuk meer. "Maar we hebben een mooie deal gesloten met de universiteit", vertelt hotelmanager Thomas Van Parijs. "De student betaalt de helft, een betaalbaar bedrag, en de universiteit legt de andere helft bij."

Geen overlast voor andere hotelgasten

De 32 studentenkamers liggen op een aparte gang in het hotel. "Alle studenten slapen op één gang, die volledig afgesloten is van de rest van het hotel. Op die manier is er geen overlast voor andere hotelgasten", verduidelijkt Van Parijs. Al betekent dat niet dat de studenten volop kunnen feesten. "We vangen vooral masterstudenten op. Dat was wel de voorwaarde: dat het om studenten zou gaan met een zekere maturiteit. Dus geen beginnende studenten."

Ondertussen verblijven de studenten al 2 maanden in het hotel. "En dat valt reuze mee", vindt Van Parijs. "Het verloopt harmonieus tussen de studenten, de gasten en het personeel. We mogen zeker niet klagen. Maar de studenten zeker ook niet. Het is voor hen ook een unieke kans om op zo'n mooie kamer te mogen blijven. En er zijn speciale voordelen voor hen. Zo krijgen ze een aangepaste prijs voor het ontbijt en ook hun ouders krijgen korting op een hotelkamer, mochten ze hier op bezoek willen komen."

Nog steeds minder toeristen door corona

"Het gaat wel om een eenmalige overeenkomst met de universiteit", benadrukt de hotelmanager. Het hotel kan de kamers uitzonderlijk aanbieden omdat het toerisme in Gent nog niet terug op volle toeren draait, door de coronacrisis. "Ik hoor het ook bij collega's. Er is veel minder vraag naar hotels. Wij hebben natuurlijk het geluk dat we een zakenhotel zijn. In vakantieperiodes is de bezetting misschien wat minder dan andere jaren, maar deze week zit het hotel bijvoorbeeld wel volzet en er zijn heel wat meetings."

Meest gelezen