Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

Privéfoto’s van feestende Nederlandse prinses Alexia rollen over de tong in Nederland. Eigenlijk hadden de beelden nooit verspreid mogen worden

De Nederlandse prinses Alexia.Beeld ANP

In Nederland is ophef ontstaan na de publicatie van privéfoto's van prinses Alexia, de dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Daarop is te zien hoe de 16-jarige zich uitleeft op een feestje met haar medestudenten in Wales, waar ze naar school gaat. Eigenlijk hadden de beelden nooit verspreid mogen worden. 

Waar gaat het om?

De 16-jarige Alexia studeert momenteel aan het Atlantic College in Wales, en geniet er duidelijk volop van het studentenleven. Dat blijkt uit een pikante foto die is opgedoken op sociale media. 

Op de foto in kwestie, die gedeeld werd door de Nederlandse website Ditjes en Datjes, is te zien hoe Alexia een vuurrode, kanten lingerie-body en een zwarte minirok draagt. Op andere beelden is te zien dat de prinses ook enkele gewaagde poses aanneemt voor de camera. Samen met een groep vriendinnen poseert ze met haar billen naar de camera gedraaid. Ook de rest van de meisjes is in pikante outfits gehuld.

Het Atlantic College in Wales is een prestigieuze school die heel wat prominenten aantrekt, waaronder royals. Ook de Nederlandse kroonprinses Amalia en onze prinses Elisabeth studeerden er een jaar, en momenteel loopt ook prinses Leonor van Spanje er school.

Vanwaar komen de beelden?

De bewuste foto’s werden genomen tijdens de zogenaamde ‘Queer Focus Week’ op Alexia’s school, een week die volledig in het teken stond van seksuele identiteit en het omarmen van je eigen lichaam. Volgens sommige bronnen werd er een themafeestje georganiseerd waarbij de studenten onthullende outfits mochten aantrekken. De foto’s van Alexia en haar vriendinnen zouden toen genomen zijn. De site Ditjes en Datjes pakte alvast groot uit met het nieuws. “Alexia gaat los op nieuwe school”, klonk het op hun startpagina. 

Is dat zo speciaal?

Een 16-jarige die zich samen met haar vriendinnen amuseert op een feestje, en daarbij gewaagde poses aanneemt. Dat klinkt niet meteen ophefmakend, maar in Nederland lijkt er toch een grens overschreden. 

Het is bij onze noorderburen namelijk verboden om onofficiële foto’s van de Nederlandse koninklijke familie te verspreiden. Dit om hun levens zo goed mogelijk af te schermen van de buitenwereld. Enkel wanneer zijn een officiële functie uitoefenen, mogen ze vrij gefotografeerd worden. De richtlijn is volgens de Nederlandse mediacode bovendien “bijzonder van toepassing op de minderjarige leden van het Koninklijk Huis”.

De mediarichtlijn is geen echte wet, maar werd door een rechtbank in 2009 wel al eens ingeroepen in een rechtszaak die de koninklijke familie had aangespannen tegen persbureau AP. Een Amsterdamse rechter verbood het persbureau toen om foto's van tijdens een privé-vakantie nog verder te verspreiden.

Wat zijn de gevolgen voor het blad?

De kans is groot dat de redactie op de vingers getikt zal worden door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de voorlichting over het Koninklijk Huis. Een mogelijke sanctie is dat de verantwoordelijke journalisten in de toekomst niet langer welkom zijn op officiële (foto)gelegenheden van de Nederlandse royals.