Te weinig koten: UGent stuurt 32 internationale studenten op hotel

 ©  fvv

De UGent heeft 32 internationale studenten op hotel gestuurd omdat er onvoldoende koten zijn. Op voorwaarde dat de jongeren zich gedragen, krijgen ze van de directie van de Holiday Inn een aantrekkelijk tarief. De rest van het bedrag wordt door de universiteit bijbetaald.

mtm
Bron: BELGA

De centrale diensten van de universiteit hebben een oplossing bedacht voor een 30-tal buitenlandse studenten voor wie aan het begin van het academiejaar geen studentenkamer beschikbaar was. Ze kunnen een hotelkamer boeken in het Holiday Inn-hotel aan Flanders Expo, waar ze ook korting krijgen als ze een ontbijt bestellen. Het gaat om studenten die studeren aan verschillende faculteiten, maar het zijn wel steeds internationale uitwisselingen.

De studenten betalen bijna 500 euro voor de hotelkamer, een beetje meer dan bij reguliere universitaire studentenkoten. De universiteit past de rest bij. Er is een regeling getroffen met de hoteluitbater. De universiteit hoopt dat de situatie snel opgelost geraakt en spreekt van een tijdelijke oplossing.

Uitwisseling

Zo zullen studenten aangemoedigd worden om volgend semester op uitwisseling te gaan, zodat enkele kamers vrijkomen. Het reglement is ook aangepast zodat onderverhuur van kamers in dat geval mogelijk wordt. Maar op termijn volstaat de bestaande officiële huisvesting voor zowat 2.200 studenten niet. Dat cijfers is al lange tijd ontoereikend. De UGent wil daarom homes bijbouwen, maar die ambitie wordt bemoeilijkt door vergunningsproblemen. Besparingen in het onderwijs dwingen de universiteit om bij nieuwbouw percelen in eigen beheer te selecteren.

Sterrebos

Maar daar moet vaak natuur wijken en de compensaties kunnen sommige activisten niet overtuigen. Sinds enkele dagen is een bosje aan de Sterre bezet door jongeren die niet willen dat bomen gekapt worden. Het agentschap Natuur en Bos heeft zich al verzet tegen een vergunning om daar bomen te kappen. Maar uiteindelijk zal Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zich over de kwestie uitspreken.

Rector Rik Van de Walle zegt woensdag dat het probleem niet beperkt blijft tot de UGent en vraagt hogere overheden om zich te scharen achter een ambitieus Vlaams toekomstplan. “Er is nood aan meer betaalbare kwaliteitsvolle studentenhuisvesting”, zegt de rector. “Die nood zal de komende jaren alleen maar toenemen.”

Daarbij zou de overheid ook kunnen kijken naar investeerders, de bouwsector en hogeronderwijsinstellingen om met publiek-private samenwerking meer studentenhuisvesting in te plannen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen