COP26: landen lobbyen om klimaatrapport te beïnvloeden, blijkt uit gelekte documenten

© iStock

Een groot aantal gelekte documenten toont aan hoe verschillende landen een cruciaal onderzoek naar het bestrijden van de klimaatverandering trachten te beïnvloeden. Dat meldt de Britse nieuwsdienst BBC News, die de gelekte documenten heeft ingekeken, donderdag op haar website.

De gelekte documenten bestaan uit 32.000 inzendingen van regeringen, bedrijven en andere belanghebbende partijen aan het adres van het team wetenschappers, dat een VN-rapport opstelt met het voornaamste wetenschappelijke bewijs over de aanpak van de klimaatverandering. Dergelijk zogenaamd beoordelingsrapport van de VN wordt elke zes tot zeven jaar opgesteld door de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC). Regeringen gebruiken het rapport om te beslissen welke maatregelen ze nemen om de klimaatverandering een halt toe te roepen en het vormt ook een belangrijk uitgangspunt voor de onderhandelingen op de klimaattop COP26 in Glasgow, die op 31 oktober start.

BBC News kreeg die inzendingen en het laatste ontwerp van het rapport in handen door Unearthed, het collectief van onderzoeksjournalisten van de Britse tak van milieuorganisatie Greenpeace. De inzendingen van regeringen die BBC News kon inzien, zijn voor het overgrote deel constructief en gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het eindrapport van IPCC, schrijft de Britse openbare omroep.

Een aantal landen pleit voor de opkomende, maar dure technologieën, die kooldioxide opvangen en ondergronds opslaan. Zowel Saoedi-Arabië, China, Australië en Japan, als het kartel van olielanden Opec, ondersteunen de zogenaamde ‘carbon capture and storage’ (CCS). Zij beweren dat de CCS-techniek de uitstoot van fossiele brandstoffen door krachtcentrales en industrieën drastisch kan verminderen. Het rapport twijfelt echter aan de uitvoerbaarheid van dergelijke plannen, leest BBC News.

Vleesconsumptie

Brazilië en Argentinië, twee van de grootste producenten van rundsvlees en dierenvoeders, verzetten zich dan weer tegen het bewijs dat het verminderen van de vleesconsumptie noodzakelijk is om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. Zwitserland lijkt zich dan weer te kanten tegen de stelling dat ontwikkelingslanden financiële steun zullen van rijke landen nodig hebben om de uitstootdoelstellingen te halen.

Ook volgens Australië zijn de klimaatbeloftes van ontwikkelingslanden niet afhankelijk van financiële steun uit het buitenland. Een aantal Oost-Europese landen meent dat het klimaatrapport positiever moet zijn over de rol die kernenergie kan spelen bij het behalen van de klimaatdoelen van de VN. Ook India verdedigt kernenergie.

Meer dan een week voor de klimaattop COP26 van start gaat en landen gevraagd worden om significante verbintenissen aan te gaan om klimaatverandering af te remmen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, lijken verschillende landen zich dus te verzetten tegen de aanbevelingen van de VN om maatregelen te nemen. In een reactie aan BBC News stelt het IPCC dat inzendingen van regeringen een centrale plek hebben in het wetenschappelijke reviewproces en dat de onderzoekers niet verplicht zijn om de inzending in het rapport op te nemen. ‘Onze processen zijn ontworpen om zich te hoeden tegen lobbyen, van alle kanten’, zegt het IPCC.

COP26 vindt van 31 oktober tot 12 november plaats in Glasgow.

Partner Content