Pokémonkaarten zijn goud waard: ‘Extra beveiliging nodig’

Deals van tienduizenden euro’s, extra beveiliging in winkels en geheimzinnigheid over wie wat bezit. Het klinkt misschien alsof het hier gaat over cryptomunten of juwelen, maar het gaat over iets dat ooit begon als spel voor kinderen: Pokémonkaarten.

De kaarten zijn populairder dan ooit en verkopers kunnen amper aan nieuwe voorraad komen. Vorige week bemiddelde de Belgische verkoper Yves Bruynen van winkel Flash Cards nog bij een deal van 60.000 euro.

“Het ging om heel speciale kaarten, die werden verkocht door een Amerikaan. Die kopers zien de kaarten puur als investering en hopen dat ze over een paar jaar nog veel meer waard zijn.” Bruynen heeft een winkel in Hoogstraten, net over de grens in België. Hij heeft de laatste tijd nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen in zijn winkel, omdat de kaarten simpelweg té kostbaar zijn geworden. “Alle kaarten die meer dan 100 euro waard zijn, liggen op een geheime plek”, zegt hij. “Die kun je ook alleen op afspraak komen kopen.” Daarnaast staat er altijd vier à vijf man personeel in de winkel om alles in de gaten te houden, samen met de nodige camera’s die overal hangen.

Laserbeveiliging en bewegingssensoren

“We zijn nu ook bezig met een laserbeveiligingssysteem en we hebben bewegingssensoren bij alle ramen. Het klinkt misschien wat overdreven, maar we nemen liever het zeker voor het onzekere.” Of hij bang is voor een inbraak of overval? “Bang is een groot woord, maar mensen overvallen oma’s voor handtasjes met twintig euro erin en hier ligt voor duizenden euro’s aan speciale kaarten.”

Dat de maatregelen wellicht niet overbodig zijn, bleek vorige maand. Toen was er een ramkraak bij een filiaal van de Intertoys in Voorburg (Zuid-Holland). Volgens de manager hadden de daders het gemunt op onder andere Pokémonkaarten.

Bruynen bevindt zich in een luxepositie met zijn voorraad, want een ronde langs meerdere speelgoed- en gamewinkels in Nederland leert dat ze vrijwel overal moeite hebben om aan kaarten te komen. Op Marktplaats is een levendige handel in Pokémonkaarten ontstaan. Sommigen worden voor tienduizenden euro’s aangeboden.

Bij spellenzaak de Dondersteen in Hengelo verkochten ze laatst nog een kaart voor 400 euro, maar ook daar zijn de schappen nu leeg. “Iedereen wil ze hebben, dus aanvullen is haast onmogelijk.” Ook bij Spellenhoorn in Den Hoorn (Zuid-Holland) is de voorraad op.

Een medewerker van de Primera aan het Eemplein in Amersfoort noemt het ‘een gekkenhuis’ als er weer kaarten in de winkel liggen “Zodra bekend wordt dat we ze weer hebben, gaat het via via en dan zijn ze zo weer weg. Elke dag sturen we ongeveer dertig mensen weg met vragen over kaarten die we niet meer hebben.”

Waar de populariteit nu vandaan komt? YouTube en Tiktok, denkt Dirk Klaver. Hij is zelf al twintig jaar fervent verzamelaar en verkoopt ook Pokémonkaarten in anime- en gamewinkel The Otaking in Amsterdam. Op YouTube plaatsen mensen filmpjes waarin ze pakjes kaarten openmaken. De spanning die daarbij komt kijken, maakt volgens Klaver dat mensen zelf ook naar de winkel rennen voor een pakje kaarten.

Daarnaast bestaat Pokémon dit jaar 25 jaar en komen er nu speciale edities van de kaarten uit, ‘die je als verzamelaar natuurlijk wil hebben’. “Vroeger ging het voornamelijk om het spelen van het spel waarvoor de kaarten eigenlijk bedoeld zijn. Nu gaat het veel meer om de kaarten en de figuren daarop.”

Klaver bezit zelf ook een aantal speciale kaarten in zijn privécollectie, maar welke kaarten dat zijn en hoeveel ze waard zijn, zegt hij liever niet. “Ik ben me bewust van de risico’s. Mijn huis is goed beveiligd maar ik zit er niet op te wachten dat er straks iemand op het dak staat om mijn kaarten te stelen.”

Zo herken je een unieke kaart

De kaart die hij écht graag nog eens zou willen bemachtigen is een speciale Japanse uitgave van een Pikachu-kaart uit 1989. “Daarvan zijn er maar tussen de 20 en 39 ter wereld.” Op dit moment staat de kaart voor ruim 2,5 miljoen euro op Ebay.

Wie niet zoveel geld heeft, kan natuurlijk ook zelf een goedkoper pakje nieuwe kaarten kopen en hopen dat daar een speciale kaart in zit. Nieuwe kaarten worden aangeboden in pakjes, blikjes en boxjes. Een pakje met 10 kaarten kost normaal gesproken rond de zeven euro. De blikjes en andere grotere verpakkingen kosten meer. “Op de dag dat de nieuwe kaarten uitkomen, moet je naar de winkel, anders ben je te laat”, zegt Klaver, die zelf regelmatig op maandagochtend even langs de Intertoys gaat. “Dan komt de nieuwe voorraad.”

Eenmaal een pakje bemachtigd, hoop je natuurlijk op een speciale kaart. In elk pakje zit minimaal één zeldzame kaart, die is te herkennen aan een sterretje in de hoek rechts onderin. Ook is de kaart mat in plaats van glimmend. De kaarten zijn anders, maar niet per se altijd waardevol.

De écht speciale kaarten zijn altijd glimmend, ze kunnen ook goudkleurig of holografisch zijn en deze kaarten zitten ook zeker niet in elk pakje. Er zijn mensen die zeggen dat de speciale kaarten iets zwaarder zijn dan gewone kaarten. Er gaan dan ook verhalen over mensen die een keukenweegschaal mee zouden nemen naar winkels om de pakjes te wegen. “Al moet je dan wel een héél precieze weegschaal hebben”, zegt een verkoper van spellen winkel Dondersteen.

Meer