Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPokémon

‘Sommige klanten kopen in één keer voor 2.000 euro kaarten in onze winkel’: rush op Pokémonkaarten

PokémonkaartenBeeld Simon Mouton Photo News

Vergeet de Bitcoin even en haast u naar zolder: Pokémonkaarten zijn het nieuwe goud. In elke winkel waar de speelkaarten binnenkomen, vliegen ze meteen weer de deur uit. Volwassenen slaan hele voorraden in als investering, winkels wapenen zich tegen diefstal. Wat is er aan de hand?

12 september, Voorburg, Nederland. Rond half 10 ‘s avonds ramt een witte bestelwagen zich nauwkeurig in de linkerhoek van de etalage van speelgoedwinkel Intertoys. Dat linkerraam wordt niet toevallig uitgekozen: het is in die hoek van de winkel dat de Pokémonkaarten uitgestald liggen. En laat Pikachu en co. nu net het doelwit zijn van de ramkraak.

De Intertoys in Voorburg na de ramkraak.Beeld District8

Het is duidelijk: Pokémonkaarten zijn schaars en gewild. Zo gewild dat er geld mee te verdienen valt. “Sinds de coronacrisis is Pokémon weer helemaal hot”, legt Andrew Parkin uit. De West-Vlaming startte recent de webshop pokecenter.be op om in te spelen op de hype. “Mensen zaten binnen, verveelden zich en herontdekten hun collectie. Door haar vijfentwintigste verjaardag staat de Pokémon-franchise bovendien weer helemaal in de kijker.” Bij die verjaardag hoort ook een limited edition-kaartenreeks, die niet makkelijk te bemachtigen is. Dat merkt ook Roger Van den Bergh, eigenaar van speelgoedwinkel ‘t Klavertje Vier in Kalmthout: “We kunnen zelf maar een beperkte oplage bestellen, en wanneer er een nieuwe lading kaarten binnenkomt in de winkel zijn ze meteen de deur uit. Een half jaar geleden hebben we al onze bestelling voor de rest van het jaar moeten plaatsen”.

Die schaarste trekt dieven aan. Meerdere Nederlandse en Belgische winkels gaven recent aan dat er opvallend vaak Pokémonkaarten worden gestolen. Van den Bergh zet de kaarten in zijn winkel preventief achter de toonbank. “En het grootste deel laten we veilig in het magazijn liggen.”

Dieven roven die kaarten niet om er een spelletje mee te spelen, maar omdat ze er honderden euro’s per stuk mee kunnen verdienen. In blogposts op zijn website legt Parkin uit hoe je kunt investeren in Pokémonkaarten. “Doordat de vraag momenteel groter is dan de productie aankan, stijgt de waarde van de kaarten. De winkels bieden de pakjes Pokémonkaarten gelukkig wel nog aan de originele prijs aan. Maar er zijn mensen, ik noem ze ‘profiteurs’, die enorm veel kaarten tegelijk inslaan om ze tijdens een moment van grote schaarste aan een hogere prijs door te verkopen.” Dat merkt Van den Bergh ook in zijn winkel: “Sommige klanten kopen in één keer voor 2.000 euro kaarten in onze winkel. Ze zeggen dat ze voor hun kinderen zijn, maar dat geloof ik niet,” lacht de winkelbaas.

In speelgoedwinkel 't Klavertje vier in Kalmthout verkopen Pokémonkaarten als zoete broodjes.In beeld: winkelbediende Chris en klanten Sofie en MathieuBeeld Simon Mouton Photo News

Weegschaaltje

De tijd dat Pokémonkaarten enkel voor kinderen waren, is dus voorbij. Van den Bergh ziet in zijn winkel vooral dertigers en veertigers de schattige monsterkaartjes inslaan. Maar ook bij millennials leeft Pokémon weer. “Wereldberoemde celebs als Justin Bieber, Katy Perry en Logan Paul zijn mee op de kar gesprongen. Daar kijken tieners naar op,” vertelt Parkin. Op YouTube en TikTok zie je video’s opduiken waarin jongeren pakjes kaarten openen voor de camera. Is het een veelvoorkomende Pidgey, dan wordt er lauw gereageerd. Verschijnt er een zeldzame Charizard, dan wordt er geschreeuwd alsof de lotto werd gewonnen.

Dat juichen is niet onterecht: “Voor zeldzame exemplaren vang je gemakkelijk 250 tot 350 euro. En er zijn ook uitschieters: eerder dit jaar vond een Vlaming een kaart die ongeveer een half miljoen waard is”, zegt Parkin. “Ook ongeopende pakjes worden duur doorverkocht. Een pakje openscheuren is steeds een risico. Als er meer dan één zeldzame kaart inzit heb je geluk. Zo niet, dan had je het beter gesloten doorverkocht.” Verzamelaars hebben ondertussen een inventieve manier ontdekt om zulke zeldzame kaarten op te sporen. “Klanten komen onze winkel binnen met een klein weegschaaltje, waar ze de gesloten pakjes op wegen” zegt Van den Bergh. “Zeldzame kaarten zouden namelijk net een tikkeltje zwaarder zijn.”

Andrew van pokecenter.be: "Voor zeldzame exemplaren vang je gemakkelijk 250 tot 350 euro"Beeld RV

U vraagt zich intussen ongetwijfeld af hoeveel die stoffige kaartencollectie op uw zolder nu eigenlijk waard is. Parkin: “Oude Pokémonkaarten kunnen altijd wel iets opleveren, maar de zeldzaamheid bepaalt de prijs.” Die zeldzaamheid kunt u aflezen aan het symbooltje in de onderhoek van de kaart (bolletje = gewoon, diamantje = bijzonder, sterretje = zeldzaam). “Hoeveel de kaart effectief waard is, kan je opzoeken op sites als pokemonprices.com. Of je kan kijken wat anderen er op Ebay voor vragen.”