Intel wil Europa helpen om chiptekort aan te pakken: verschillende EU-lidstaten proberen een deal te sluiten met de chipproducent

Intel heeft plannen om extra Europese vestigingen, waaronder een megafabriek, te bouwen om zo de Europese Unie te helpen het chiptekort weg te werken. Vraag is welke landen de nieuwe fabrieken van Intel mogen verwelkomen. Duitsland hoopt alvast de megafabriek te mogen bouwen, terwijl Italië zijn zinnen heeft gezet op een geavanceerde verpakkingsfabriek. Dat meldden enkele bronnen aan het persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Door het wereldwijde chiptekort hebben almeer producenten moeite om hun goederen te produceren. Chips komen dan ook in tal van producten voor, gaande van auto's tot koelkasten. Ondertussen is het duidelijk geworden hoe afhankelijk Europa is van China en de Verenigde Staten voor de productie van halfgeleiders en dus chips. Daar wil Europa nu iets aan doen.

Net zoals de rest van de wereld kampt Europa met een tekort aan chips. Om dat tekort gedeeltelijk weg te werken wil Intel nieuwe fabrieken bouwen in Europa. Pat Gelsinger, CEO van Intel, zei in september al dat zijn bedrijf 80 miljard euro wil investeren om meer dan tien jaar chips te produceren in Europa. Hij liet toen ook optekenen dat er plannen op tafel liggen om minstens twee nieuwe fabrieken in Europa te bouwen, waaronder een megafabriek.

Megafabriek in Duitsland

De afgelopen maanden doken er al geruchten op dat de kans groot is dat Duitsland die megafabriek zou krijgen. Volgens de bronnen van Reuters is Dresden in Duitsland naar voren gekomen als een belangrijke kandidaat-locatie. Die bronnen zijn weliswaar niet rechtstreeks betrokken bij de gesprekken met betrekking tot de locatiekeuze. Ook Frankrijk zou kandidaat zijn om de megafabriek te bouwen.

Ondertussen strijden Italië en Polen om de geavanceerde verpakkingsfabriek. Al lijkt Italië wel over de beste papieren te beschikken. Rome is reeds in gesprek met Intel over een potentiële investering van zo’n 4 miljard dollar. Volgens één van de bronnen kan dat bedrag verder oplopen tot 8 miljard dollar.

1.000 jobs

“Rome is bereid een deel van de totale investering met overheidsgeld te financieren en Intel gunstige voorwaarden aan te bieden, onder meer op het gebied van arbeids- en energiekosten”, aldus de bronnen. De nieuwe vestiging zou zo’n 1.000 Italiaanse jobs moeten opleveren.

Volgens één van de bronnen is de regering een zeer gedetailleerd aanbod aan het voorbereiden. Bedoeling is om tegen het einde van dit jaar tot een overeenkomst te komen met Intel. “De besprekingen met Intel zijn in een vergevorderd stadium. Er is nog geen overeenkomst, maar als de regering hier hard aan werkt, heeft zij een goede kans om de fabriek naar Italië te halen”, klonk het vrijdag.

(kg)

Meer