Al Gore wil globaal financieel systeem hervormen: “Roekeloze uitstoot behandelt onze atmosfeer als een open riool”

Voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore roept op tot het stopzetten van grootschalige steun aan koolstofintensieve sectoren binnen het globale financiële systeem. Dat schrijft de Financial Times zondag.

In een uitgebreid interview met de Financial Times zei de milieuactivist dat de financiële sector het zich niet langer kan permitteren om vervuilende industrieën te steunen. Het op grote schaal financieren van de “roekeloze uitstoot” van broeikasgassen zou gelijk zijn aan “het behandelen van onze aardatmosfeer als een open riool”, meent Gore.

De voormalige politicus, die tegenwoordig werkzaam is als medeoprichter van het duurzame investeringsfonds Generation Investment, zei dat het gehele banksysteem en de manier waarop effecten verdeeld worden, herzien moet worden. Dat zou een cruciale evolutie zijn indien landen effectief hun koolstofneutrale doelen willen bereiken tegen 2050.

Saudi-Arabië kondigde zaterdag overigens aan dat hun mikpunt voor een broeikasvrije maatschappij het jaar 2060 is.

Wat stelt Gore dan precies voor?

Volgens Gore is de recente opkomst van autoritaire regimes in veel landen gelinkt aan het toenemende aantal klimaatvluchtelingen. “Er is een gevoel van urgentie dat zich daardoor verspreidt,” meent Gore. Daarom wil hij dat wereldleiders grootbanken meer regulering opleggen om ervoor te zorgen dat de interne werking van traditionele effectenbeurzen en beleggingsfondsen bijgesteld wordt. Zij moeten meer rekening houden met de risico’s van een klimaatcrisis, redeneert Gore.

Banken en asset managers moeten maar ophouden met geld lenen aan en kapitaal voorzien voor bedrijven die participeren in “destructieve gebruiken”. Bedrijven die koolstofarme sectoren aansturen, moeten meer geld toegestopt krijgen van de grote financiële instituten, vindt Gore. “Het is suïcidaal voor de mensheid om zo verder te gaan en te doen alsof de negatieve gevolgen vermeden kunnen worden door hier en daar een boom te planten. Dat is niet realistisch”, stipt Gore nog aan.

Volgens Global Witness, een internationale ngo voor mensenrechten, investeerden grootbanken en beheerders van grote conglomeraten de laatste vijf jaar zo’n 119 miljard dollar in agriculturele bedrijven die een globale ontbossing uitvoeren.

Daarom stelt Gore voor dat de wettelijke kapitaalvereisten van grootbanken worden bijgesteld om de kosten van de klimaatcrisis te verrekenen. Dat zou niet-financiële factoren, zoals de uitstoot van broeikassen, aanbrengen op de bedrijfsbalans en dus de bijdrage aan luchtvervuiling zwaarder belasten. Die niet-financiële lasten kunnen bestaan uit de uitstoot van CO2, maar ook uit de beschadiging van biodiversiteit of de impact op sociale ongelijkheid, werpt Gore op.

Poetin en Xi sturen hun kat

Gore liet zich ook kritisch uit over de “nepmarkt” voor CO2-compensaties, waar bedrijven dergelijke compensaties voor vervuilende activiteiten kopen van organisaties die bomen planten of hernieuwbare energie installeren. “Die compensaties zijn geen get-out-of-jail-free card, maar dienen enkel als laatste redmiddel. De focus moet op het verminderen van de uitstoot liggen”, stipt Gore aan.

Tenslotte liet Gore ook ontvallen dat hij “teleurgesteld” is dat sommige wereldleiders niet zullen opdagen op de lang verwachte klimaattop COP26 in Glasgow. Zowel Russisch president Vladimir Poetin als zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zullen zich onthouden van de belangrijke internationale meeting. Toch blijft de Amerikaanse klimaatveteraan optimistisch over de conferentie. “COP26 zal wellicht voortbouwen op vooruitgang, in plaats van ze te verminderen”, klinkt het.

Meer