‘s Werelds grootste diamantmijnbouwer waarschuwt dat voorraden krap zullen blijven

Het Russische Alrosa, ’s werelds grootste diamantmijnbouwconcern, zegt dat de diamantvoorraden een historisch dieptepunt hebben bereikt. De onderneming wijt dat aan de sluiting van mijnen en een gebrek aan nieuwe projecten.

Waarom is dit belangrijk?

Wereldwijd staan toeleveringsketens onder druk. Ook diamant, de hardste grondstof die ooit op aarde is gevonden, ontsnapt niet aan de (post-)pandemische blues.

Evgeny Agureev, plaatsvervangend algemeen directeur van het Russische concern, stipt aan dat de voorraden van Alrosa een historisch dieptepunt hadden bereikt toen de vraag na de verstoringen door de coronacrisis van vorig jaar weer aantrok.

“Onze industrie zal werken met een beperkt aanbod”, vertelt hij aan de Financial Times. “Er zijn projecten, maar deze projecten zullen volgend jaar of het jaar daarop geen goederen leveren.”

Lockdowns en een zwakke vraag hebben de diamantmijnwerkers er vorig jaar toe aangezet hun productie met ongeveer 20 procent terug te schroeven, meldt Bain, een management-consultancybedrijf. Grote mijnen – waaronder de Argyle-mijn van Rio Tinto in Australië, die een tiende van het wereldwijde aanbod produceerde voordat hij in november vorig jaar werd gesloten – zijn ook gesloten.

Verkooprecord van 90 miljard dollar

Bain verwacht dat de productie de komende tien jaar vlak zal blijven. Agureev denkt dat dit moeilijk te beheren zou kunnen zijn. Maar het kan ook helpen om een herhaling van 2016 te voorkomen, toen overschotten de diamantprijzen deden kelderen; een inzinking als gevolg van het overaanbod.

“Aan de ene kant is het een uitdagende situatie omdat er vraag is en een beperkt aanbod”, stipt hij aan. “Maar aan de andere kant is het een goede situatie omdat de markt (geen) overproductieproblemen zal ervaren.”

Alrosa is optimistisch dat de crisis de diamantprijzen, die onder het niveau van voor de pandemie blijven, zal boosten. Hij verwacht een sterke opleving van de aankopen in belangrijke markten, zoals China en de VS. Het bedrijf raamt dat de verkoop van diamanten juwelen in de hele sector dit jaar een nieuw record van 90 miljard dollar zal bereiken.

“Regio’s met zeer moeilijke omstandigheden”

Agureev merkt ook op dat de productie dit jaar verder is belemmerd door aanhoudende uitbraken van het coronavirus, en moeilijke weersomstandigheden. Het bedrijf delft in Rusland en zuidelijk Afrika.

Alrosa was bezig met de heropening van zijn Mir-mijn in Rusland, waar een overstroming in 2017 acht mijnwerkers doodde, aldus Agureev, maar dit zou “vijf tot zeven” jaar duren.

“Het is niet zomaar haalbaar dat we de productie gemakkelijk kunnen verhogen”, klinkt het. “Zodra je de beslissing neemt om je productie te corrigeren, is het niet gemakkelijk om in een, twee, drie maanden of een half jaar opnieuw te starten (…). We werken in regio’s met zeer moeilijke omstandigheden, moeilijke logistiek.”

Labodiamanten

Agureev verwerpt de idee dat in labo’s vervaardigde diamanten zijn sector beconcurreren. Van labodiamanten groeit het aanbod even snel als dat van gedolven stenen stagneert, weet de FT.

De productie van lab grown diamanten, die chemisch identiek zijn aan gedolven diamanten maar goedkoper, zal volgens Bain toenemen van slechts 2 miljoen in 2018 tot 6-7 miljoen karaat in 2020.

“Het is geen diamant”, zegt hij. “Het is geen concurrentie. Het zijn absoluut verschillende markten, absoluut verschillende producten.”

(am)

Meer