gemeente Kraainem

Geen carnaval meer in Kraainem: "Beslissing van het verstand, niet van de emotie"

Er zal in 2022 geen carnavalstoet meer door de straten van Kraainem trekken. De organiserende VZW Carnafolk trekt de stekker er na meer dan 40 jaar uit. Er is te weinig engagement en de regels werken dodend, zegt de VZW.

De boodschap op de website van de VZW Carnafolk laat aan duidelijkheid niets te wensen over: "De leden van vzw Carnafolk hebben beslist geen carnavalstoet meer te organiseren.  De toenemende administratieve en andere regels, het beperkt aantal leden en vooral het ontbreken van effectieve leden die in Kraainem wonen, hebben ons doen besluiten om Kraainem Carnaval niet meer te organiseren." Door deze beslissing verdwijnt het grootste evenement in deze Vlaamse randgemeente. 

Toen waren ze nog met 11

"We zijn nog met 11", zegt voorzitter Ludo Vangerven van Carnafolk. "Maar van die 11 mensen is er niemand meer van Kraainem zelf. Bovendien kruipen er heel veel tijd en geld in de organisatie van de stoet. Aan sponsors hadden we niet meteen gebrek, en we kregen ook subsidies uit verschillende hoeken. Maar door de coronacrisis was het niet zeker of al die inkomsten zouden gegarandeerd blijven", vertelt Vangerven. "Het was dan ook een beslissing van het verstand, niet van de emotie", onderstreept hij.

Vriendenkring

De stoet mag dan na ruim 40 jaar wel verdwijnen, maar de VZW Carnafolk blijft bestaan als vriendenkring. "We gaan ons dus niet meer bezighouden met de organisatie van de stoet, maar het kan wel zijn dat je ons op andere carnavals nog ziet opduiken. Maar dat zal dan louter als deelnemers zijn", besluit Vangerven.

Meest gelezen