De brandweer protesteert massaal.

Brandweer protesteert tegen beleid: "Angstcultuur moet stoppen"

200 werknemers van de brandweerzone Centrum hebben deze morgen actie gevoerd aan de hoofdkazerne in de Roggestraat in Gent. Ze voelen zich niet gerespecteerd en zijn de 'angstcultuur' binnen het korps beu. "Het welzijn van onze medewerkers is heel belangrijk", zegt ACV-vakbondsman Peter Wieme.

Vuurkorven, ontplofte bommetjes, Bengaals vuur en sirenes die om de haverklap afgaan. De brandweer voert een opvallende actie na jaren van frustraties en ergernis. Dat de brandweermensen actie voeren, is voor de vakbond geen verrassing. "We hadden al in december 2020 een eerste noodkreet geuit", zegt Peter Wieme. "Waar we als tegenreactie juist verwacht hadden dat de situatie daarna zou verbeteren, is het tijdens de zomerperiode juist nog meer ontploft. Nochtans weet de korpsleiding maar al te goed dat er heel wat ontevredenheid heerst. Maar daar wordt niks aan gedaan."

Dat leidde een maand geleden al tot een protestactie met zwarte linten, die onder meer aan de hoofdkazerne en aan de brandweervoertuigen werd gehangen. Een graag geziene en bekwame brandweerkapitein nam bovendien zelfs ontslag, omdat hij in het huidige werkklimaat niet kan functioneren.

Kritiek geven speelt mee in je beoordeling

"Er is binnen de zone Centrum geen ruimte voor inspraak, er is geen respect voor de mensen. We zitten op een punt dat er een einde moet gesteld worden aan die angstcultuur", gaat Wieme verder. "Bij de brandweer bestaat geen angst. Ze lopen een brand in, ambulanciers leveren sterk werk. Maar wanneer ze na een interventie terugkeren naar de kazerne, dan begint de angst pas. Dat kan niet meer. Als iemand kritisch is in het belang van de dienstverlening, dan zegt de leiding tegen die mensen: 'Dat is goed. We nemen je kritische opmerking mee in je persoonlijke evaluatie.' Dat is echt een brug te ver. Het welzijn van onze medewerkers is heel cruciaal en belangrijk."

Angst hebben bestaat bij de brandweer niet. Maar wanneer ze na een interventie terugkeren naar de kazerne, dan begint de angst pas

Vakbondsman Peter Wieme (ACV)

Appreciatie

Om 9 uur kwamen de burgemeesters van het zonecollege samen om te vergaderen met de kolonel. Burgemeester Mathias De Clercq nam uitgebreid de tijd om voor de vergadering al eens te luisteren bij de protesterende brandweermensen. "Ik apprecieer die actie. Er is ontevredenheid en die ontevredenheid mag getoond worden. Ik ga de komende dagen en weken echt de tijd vrijmaken om bij hen op de werkvloer te gaan, er aanwezig te zijn en te luisteren om zo samen tot oplossingen te komen. Ik voelde bij de gesprekken met de mannen een toewijding, een fierheid, maar het zit momenteel gewoon niet goed." 

Ondanks de protestactie staat de brandweer paraat voor de burger. "We gaan hen niet in de steek laten. Als er iets gebeurt, dan zullen we sowieso uitrukken en ons uiterste best doen", besluit Wieme. De persdienst van de brandweer kon geen reactie geven.

Burgemeester De Clercq nam de tijd om met de brandweerlieden te praten.

Meest gelezen