Wat staat de beursgang van een echte Bitcoin-ETF nu nog in de weg?

Nu de Amerikaanse beurswaakhond SEC recent een Bitcoin-futures-ETF heeft goedgekeurd is de onvermijdelijke vraag: wanneer volgt de traditionele beursgang van een púre Bitcoin-ETF?

Waarom is dit belangrijk?

ETF’s, ofwel exchange-traded funds of indextrackers, zijn passief beheerde beleggingsfondsen die verhandeld worden op de beurs. Meestal volgen zo’n ETF’s nauwgezet een onderliggende beurskoers. Maar Amerikaanse cryptobeleggers willen al jarenlang een ETF die gebaseerd is op de koers van digitale munten. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) liet toe dat het beursproductbedrijf ProShares een Bitcoin-futures-ETF kon lanceren. Zo’n futures zijn feitelijk termijncontracten, waarin beide partijen een waarde en toekomstig tijdstip van verhandeling vastleggen. Er is dus nog steeds geen ETF goedgekeurd die puur op basis van de koers van Bitcoin opereert. Waarom niet?

Nu regelgevende instanties langzaam in het reine beginnen te komen met Bitcoin als activum, hoe zou dit de institutionele visie op BTC-ETF’s kunnen beïnvloeden? De vraag wordt gesteld door cryptonieuwssite Cointelegraph, en ze was, in het licht van de beursgang van de BitcoinfuturesETF’s, onvermijdelijk. Dit zijn de problemen, uitdagingen en mogelijke toekomst van crypto-ETF’s.

Mismatch in regelgeving

Exchange-traded funds, in het algemeen, zijn beleggingsfondsen die een mandje activa op de aandelenmarkt volgen, en op dezelfde manier kunnen worden verhandeld als gewone aandelen.

Hoewel er ETF’s bestaan voor zowat elk activum, is het probleem met crypto dat er nog steeds onzekerheid heerst onder de regelgevers over hoe Bitcoin en andere cryptomunten moeten worden gedefinieerd. Ook belangrijk is dat de instanties niet weten hoe consumenten te beschermen tegen risico’s op de cryptomarkt. Deze kwesties kunnen een uitdaging vormen wanneer pure crypto-ETF’s op de aandelenmarkten beginnen te verschijnen. Het ontbreken van duidelijkheid kan immers problemen veroorzaken met verschillende nationale instanties, over de hele wereld.

De verschillende financiële regelgevende instanties van de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, hebben allemaal verschillende – soms gewoonweg tegenstrijdige – opvattingen over wat cryptomunten zijn. En dan vooral als het gaat om belasting en handel.

Bitcoin-ETF in Frankrijk

In 2020 reageerde de belangrijkste financiële toezichthouder van Frankrijk, de Autorité des Marches Financiers (AMF), op de richtsnoeren van de Europese Commissie over zogenaamde “crypto-activa”. De waakhond stelde dat het nog te vroeg is om ze expliciet te definiëren. Een woordvoerder vertelde Cointelegraph destijds het volgende: “De AMF is van mening dat het geven van een precieze classificatie die wordt toegepast op crypto-activa in dit stadium voorbarig kan zijn. Pas na gedegen feedback zullen we de relevantie van een precieze classificatie kunnen beoordelen (bijvoorbeeld “nutstokens”, “beveiligingstokens”, “betalingstokens”, “stablecoins”, etc.).”

De Franse fondsbeheerder Melanion liet onlangs zijn Bitcoin-gerelateerde ETF goedkeuren. De hoop was om zijn aandelen de prijs van Bitcoin te laten volgen, eerst op de Franse markt en binnenkort op vele andere markten in Europa.

Het is op de Europese markt echter niet mogelijk om beleggers direct bloot te stellen aan Bitcoin, vanwege het Undertakings for Collective Investement in Transferable Securities (UCITS)-raamwerk; een formaat dat door 99% van de in Europa genoteerde ETF’s wordt gebruikt.

Jad Comair, oprichter en CIO van Melanion, laat door Cointelegraph optekenen dat zijn firma hierdoor slim moest zijn en “een unieke (…) indexmethodologie moest creëren die de Bitcoin-blootstelling van bedrijven meet.”

Het Melanion-fonds volgt aandelen van bedrijven die investeren in Bitcoin, Bitcoin mijnen of op een andere manier betrokken zijn bij de cryptomarkt. Het volgt, naar eigen zeggen, voor 90 procent de Bitcoinkoers. “De index selecteert de bedrijven die het meest blootgesteld zijn aan Bitcoin, en weegt ze op basis van hun historische correlatie (bèta) met de prestaties van Bitcoin,” aldus Comair.

Risico: volatiliteit

Er zijn nog steeds risico’s verbonden aan zeer volatiele activa zoals cryptomunten.

Bitcoin-futures-ETF’s volgen een mandje futurescontracten in plaats van Bitcoin zelf. Aangezien de futures-prijs van Bitcoin kan verschillen van de spotprijs, bestaat de mogelijkheid dat de ETF de prijs van Bitcoin niet accuraat volgt, waardoor de ETF-houder aan enig risico wordt blootgesteld. “Contango” is wanneer de futures-prijs hoger is dan de spotprijs, terwijl “backwardation” is wanneer de futures-prijs lager is dan de spotprijs.

Deze hoge volatiliteit zou ervoor kunnen zorgen dat regelgevers meer beleggersbescherming gaan implementeren. De koersschommelingen van de cryptomarkt de afgelopen zes maanden zullen ook wel geen goed gedaan hebben aan het vertrouwen. Dit werpt de volgende vraag op:

Kan een op de beurs verhandeld fonds helpen de risico’s te beperken die gepaard gaan met volatiliteit?

De recente mainstream acceptatie en implementatie van cryptofutures-ETF’s kan ervoor zorgen “dat het ‘echte’ geld instapt,” meent Comair. “Bestaande Bitcoin-producten komen vooralsnog maar in aanmerking voor kleine investeringszakjes, en Bitcoin zelf is erg ingewikkeld om in een reguliere portefeuille te stoppen,” klinkt het nog. Crypto-blootstelling aan de beurs (zelfs indirect, via bedrijven die in Bitcoin investeren) kan ervoor zorgen dat de twee werelden met elkaar leren interageren. “Dit leidt mogelijk tot meer wijdverspreide adoptie van crypto-beleggen als geheel,” concludeert Cointelegraph.

(lp)

Meer