Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsBuitenland

Duitse politie stopt gewapende burgermilities aan Poolse grens

De politie houdt een oogje in het zeil tijdens een wake tegen de extreemrechtse organisatie Dritte Weg.Beeld REUTERS

De Duitse politie heeft een gewapende groep mannen verjaagd bij de grens met Polen. Ze waren naar het gebied getrokken nadat een extreem-rechtse organisatie had opgeroepen tot het vormen van een burgerwacht. De laatste weken komen steeds meer vluchtelingen vanuit Polen naar Duitsland.

Duitse agenten hielden de mannen staande na een zoektocht in het gebied rond de plaatsen Guben en Neiße-Damm, een strook van ongeveer vijftig kilometer langs de Poolse grens. De politie vond onder meer pepperspray, wapenstokken, een bajonet en een machete. De mannen waren in de nacht van zaterdag op zondag het gebied ingetrokken nadat de extreemrechtse organisatie Dritte Weg aanhangers had opgeroepen illegale migranten tegen te houden.

De grootste groep, van dertig man, werd al voor middernacht staande gehouden in een dorpje aan de grens. In de loop van de nacht plukte de Duitse politie elders in het gebied kleine groepjes vermoedelijke rechts-extremisten van straat. Het grootste deel van de mannen komt uit de regio, een deel was afgereisd uit andere Duitse deelstaten. Zij hebben een gebiedsverbod gekregen voor de regio rond Guben. Wie wapens bij zich had, wordt vervolgd.

In de binnenstad van Guben hielden zaterdagnacht zo’n 25 mensen een wake tegen racisme. “We willen de regio niet in handen laten vallen van neonazi’s”, verklaarde de organisatie. “Wij willen duidelijk maken dat asiel een mensenrecht is en blijft.” De burgemeester riep mensen op het recht niet in eigen hand te nemen.

De spanning in het grensgebied loopt al weken op, als gevolg van het toenemende aantal migranten dat via Polen Duitsland probeert te bereiken. Alleen al in oktober hield de Duitse politie ruim 1.800 vluchtelingen staande in het gebied. 

De toename is het gevolg van de politiek van de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko, die uit woede tegenover de Europese Unie vluchtelingen heeft opgeroepen om via zijn land de EU in te reizen. Migranten kunnen zonder visumplicht het vliegtuig nemen naar Minsk, en van daaruit ongehinderd over land naar de Poolse grens reizen. Via Polen hopen velen van hen Duitsland te bereiken.