Overlegcomité vervroegd naar dinsdag, kernkabinet geeft aanzet voor veranderingen rond mondmaskers en coronapas

 ©  BELGA

Het Overlegcomité over de coronasituatie in ons land dat normaal gezien vrijdag zou plaatsvinden, wordt verplaatst naar dinsdagnamiddag. Dat gebeurt op vraag van de premier “met het oog op een voorzichtige aanpak voor de komende weken en maanden”, meldt zijn woordvoerder. Maandagavond werd op het kernkabinet een aanzet gegeven voor de beslissingen die dinsdag genomen zullen worden.

gjs
Bron: BELGA

Normaal gezien zouden de federale bevoegde ministers en de vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen elkaar pas vrijdag weer spreken over de evolutie van de pandemie, maar de vergadering vindt dinsdag om 16.30 uur al plaats. Dat zal via videoverbinding gebeuren: onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon bevindt zich in het buitenland.

LEES OOK. Herinvoering van maatregelen ligt op tafel, “maar met mondmaskers en telewerk alleen komt het niet goed”

De aanleiding voor het naar voren trekken van het overlegmoment zijn de snel stijgende cijfers. Zowel het aantal besmettingen als het aantal hospitalisatie neemt met de dag toe. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had het vorige week al over “een vierde besmettingsgolf” en experts lieten er ook geen twijfel over bestaan dat de situatie snel achteruitgaat.

Mondmaskers

Ter voorbereiding van het Overlegcomité heeft het kernkabinet van de federale regering maandagavond zowat twee uur vergaderd. De concrete beslissingen moeten dan worden genomen tijdens het overleg met de regeringen van de deelentiteiten. De voorzet die de federale regering zal geven, komt er vooral op neer de normale activiteiten zo gewoon mogelijk te laten doorlopen, mits de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen.

LEES OOK. Kernkabinet buigt zich over coronasituatie: deze maatregelen komen bijna zeker terug

Veel informatie viel achteraf niet te horen. De concrete beslissingen zijn voor dinsdag. De discussie maandag draaide zoals bekend rond drie grote elementen: de mondmaskerplicht, het telewerk en het Covid Safe Ticket. De voorbije dagen vielen al pleidooien te horen voor nieuwe maatregelen, gezien de nieuwe toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames door Covid-19.

Twee grote motoren

De vaststelling is dat er twee grote motoren zijn voor de nieuwe verslechtering van de cijfers: er is een sterke toename van het aantal contacten, en met name in binnenruimtes. Dat lag ook in de lijn der verwachtingen, omdat het weer nu eenmaal verslechtert, al kwam de stijging blijkbaar forser binnen dan verwacht. De redenering luidt dat men het leven niet wil stilleggen, maar de regering de nodige voorzichtigheid wil inbouwen. De situatie valt ook niet te vergelijken met een jaar geleden, toen er nog geen vaccins waren, wat dus ook een andere aanpak mogelijk maakt, luidt het.

Voor de uitbreiding van de mondmaskerplicht wordt gedacht aan een uitbreiding naar alle publieke binnenruimtes die voor bezoekers toegankelijk zijn. Bij het telewerk zou worden aanbevolen het toe te passen waar mogelijk, terwijl er ook sprake is van een uitbreiding van de toepassing van het Covid Safe Ticket. Voor die uitbreiding staat de Vlaamse regering echter niet te springen. N-VA is er alvast geen voorstander van.

Pandemiewet

Vorige donderdag liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamer horen dat in functie van een eerstvolgend wetenschappelijk advies de vraag zou worden gesteld of de Pandemiewet moet worden geactiveerd. Die kreeg enkele maanden geleden groen licht in de Kamer en moet een stevige juridische basis bieden voor maatregelen in de strijd tegen een epidemie - in dit geval het coronavirus. Daarvoor moet eerst een epidemiologische noodsituatie worden afgekondigd, waarvoor dat wetenschappelijk advies nodig is. Het is afwachten of nu voor het eerst naar die wet zou worden teruggegrepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen