Foto Belga

Dit jaar geen groepsaankoop energie: iChoosr geeft tips aan 70.000 consumenten die aanbod missen 

Zowat 70.000 ingeschreven consumenten en professionele klanten hebben bericht gekregen dat een veiling voor een nieuw gas- en elektriciteitscontract geen resultaat heeft opgebracht. Leveranciers lijken niet geïnteresseerd om een aantrekkelijk tarief te bieden door de sterke schommelingen op de energiemarkt. Organisator iChoosr schrapt daarom de groepsaankoop en stelt geen nieuw tarief voor.

Het bedrijf kan niet zeggen hoeveel stroomleveranciers zich gemeld hebben voor de veiling, maar bevestigt wel dat er kandidaten hebben meegedaan. Die kwamen telkens met een tarief dat te duur was in vergelijking met de reguliere markt. "We willen op een eerlijke en transparante manier naar de deelnemers communiceren dat we het niet opportuun vinden om een aanbod te doen", zegt woordvoerder Frederic Dumalin. IChoosr spreekt van een "zeer uitzonderlijke situatie".

Stroomleveranciers zouden zich met de veiling een jaar lang verbinden aan vast tarief. Het is de eerste keer in twaalf jaar dat iChoosr zich genoodzaakt ziet om een groepsaankoop te schrappen. Bij een groepsaankoop kunnen consumenten zich inschrijven om een aantrekkelijk tarief af te dwingen bij stroomleveranciers. Die doen dan een voordelig aanbod, omdat ze op die manier een grote groep klanten zonder veel inspanning aan zich kunnen binden. In het verleden bracht dat kortingen van 20 tot 40 procent met zich mee. 

Energiespecialist Danielle Devogelaer geeft tips en uitleg in "De ochtend" op Radio 1:

Engie

Door de stijgende energieprijzen lijkt het systeem in trek. Maar liefst 70.000 Vlamingen hadden zich ingeschreven op de groepsaankoop, waarop iChoosr een veiling had georganiseerd. Die is op 13 oktober gehouden, maar het resultaat viel tegen. "We zien dat de leveranciers nog maar weinig marge hebben en veel risico's moeten nemen", aldus Dumalin. Het is niet duidelijk hoeveel consumenten zich bij de vorige jaarlijkse groepsaankoop van iChoosr hebben ingeschreven, maar dat contract haalde energieleverancier Engie binnen. 

Engie geeft geen antwoord op de vraag of het zich kandidaat stelde voor de mislukte groepsaankoop. Maar de klanten die vorig jaar gebruikgemaakt hebben van het aanbod, kunnen bij het aflopen van hun jaarcontract een verhoging van hun energietarief verwachten.

De 70.000 consumenten en professionele klanten die zich inschreven voor de groepsaankoop, moeten nu elders een energiecontract afsluiten. 

Wat kan je in de tussentijd doen?

Veel mensen hadden gerekend op een aanbod van de groepsaankoop. Nu die er niet komt, zitten ze met de handen in het haar. iChoosr geeft daarom ook mee wat je in de tussentijd wel kan doen: 

  • Als je een contract met vast tarief hebt afgesloten, kan je best je contract behouden tot het afloopt. Twee maanden voor je contract eindigt, bezorgt de leverancier je de prijzen waarmee je contract verlengd wordt. Het loont op dat moment de moeite om dan na te gaan of er andere, meer voordelige energiecontracten worden aangeboden. 

Je kan een vergelijking maken via de V-test van de VREG. 

  • Heb je een contract met variabel tarief, dan is je prijs al verhoogd door de huidige marktomstandigheden. Je contract volgt automatisch de toekomstige schommelingen in de markt. Als je graag meer zekerheid hebt, kies je best voor een vast contract.

Hoe verlaag ik mijn verbruik en energiekosten?

"De energiemarkt is onvoorspelbaar en je blijft afhankelijk van de prijzen die de energieleveranciers je aanbieden", geeft iChoosr mee. "Het is altijd een goed idee om je energieverbruik eens onder de loep te nemen. Met deze tips verlaag je je energiekosten."

Wil je minder afhankelijk worden van schommelingen op de markt? Isoleren of zonnepanelen zijn volgens iChoosr stappen in de goede richting. Heb je al zonnepanelen? Maak dan optimaal gebruik van je eigen opgewekte zonne-energie. 

 

IChoosr, dat ook voor heel wat provinciebesturen groepsaankopen organiseert, geeft mee dat ze volgend jaar uiteraard opnieuw een veiling organiseren. "We laten je iets weten wanneer deze groepsaankoop van start gaat", schrijven ze in een e-mail naar de ingeschreven consumenten. "Je kan dan opnieuw zelf beslissen of je het aanbod wil aanvaarden of niet. Ze geven ook te kennen dat ze verwachten dat de internationale energiemarkt in 2022 geleidelijk zal stabiliseren.

Meest gelezen