De Grote Shift | ‘Onteigenen in overstromingsgebieden om mensen te beschermen’: vijf opmerkelijke fragmenten uit het debat

Om catastrofes zoals die in de Vesdervallei te vermijden, moeten we in sommige gebieden overgaan tot onteigeningen. Dat heeft KBC-topman Johan Thijs gezegd tijdens ‘De Grote Shift’, een reeks klimaatdebatten van De Standaard. (red.)

De toplui van KBC (Johan Thijs), de Nationale Bank van België (Pierre Wunsch), BNP Paribas Fortis (Sandra Wilikens) en Ageas (Hans De Cuyper) gingen in de Ancienne Belgique in gesprek. Welke rol moet de financiële sector spelen in de klimaattransitie? Dat was het onderwerp van een bijwijlen pittig debat. In dit artikel zetten we enkele opvallende momenten op een rij.

Hoe kunt u als consument weten hoe groen de groene fondsen zijn?

Gouverneur Nationale Bank: ‘Het gaat vandaag te traag’

Ceo KBC: ‘Wij investeren niet langer in bedrijven die nieuwe gas- en olievelden willen ontginnen.’

Gouverneur Nationale Bank: ‘Niet onze verantwoordelijkheid.’

Herbeleef hieronder het integrale debat:
De Grote Shift is een ambitieuze opstap naar de klimaattop van Glasgow. Vijf debatten in vier universiteitssteden, met een panel van topfiguren en een uitdager gespecialiseerd in het thema van die avond. Dit wordt meer dan de zoveelste praatronde. Het is tijd voor oplossingen. Lees hier al onze artikels over De Grote Shift.