Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Nieuwe radicaal-rechtse beweging op komst in Franstalig België

Gregory Vanden BruelBeeld RV

In de buurt van Luik wordt woensdag een nieuwe uiterst rechtse politieke beweging voorgesteld. Nog maar eens. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tekent alvast present.

Rechts van de liberale MR gaapt in Franstalig België de grote leegte. De voorbije decennia zijn er al verschillende pogingen gedaan om dat gat op te vullen, telkens bleef de grote doorbraak uit. Het Belgische Front National haalde in de jaren 90 en begin jaren 2000 nooit meer dan twee zetels in de Kamer. Alain Destexhe (ex-MR), de laatste in de rij, botste bij de verkiezingen van 2019 op de kiesdrempel.

Deze analyse wordt ook gemaakt door Jérôme Munier en Grégory Vanden Bruel. Zij willen slagen waar anderen faalden. Woensdag stellen ze in de buurt van Luik hun eigen radicaal-rechts politieke beweging, Chez nous, voor aan het grote publiek. De exacte locatie wordt pas drie uur voor aanvang bekendgemaakt “uit veiligheidsoverwegingen”. Wie vooraf niet heeft ingeschreven, geraakt er niet in. 

De twee hebben elk ervaring bij de Parti Populaire (PP), de partij die destijds werd opgericht door Fortis-advocaat Mischaël Modrikamen - ook al om dat gat rechts proberen op te vullen. Begin 2011 stapte Munier op als jongerenvoorzitter vanwege racistische uitlatingen van toenmalig PP-Kamerlid Laurent Louis. Hij kondigde toen aan zijn politieke carrière verder te zetten bij MR. Vanden Bruel stond nog op als opvolger op een lijst van PP in 2014, zonder succes. 

Identitaire kaart

Chez nous, zoals de partij intussen is gedoopt, wil ongegeneerd de identitaire, nationalistische kaart spelen. Ze zegt op te komen voor “onze tradities, onze waarden en onze identiteit” en verzet zich tegen “massamigratie” en “islamisering die ons land aantast”. 

Of deze poging wel succes heeft op slagen, moet nog blijken. De Facebook-pagina, die in 2017 al werd aangemaakt maar pas sinds juni dit jaar actief wordt gebruikt, heeft momenteel een kleine 900 volgers. De posts richten zich tegen de coronamaatregelen, de klimaatbetoging en de islam, maar ook bijvoorbeeld tegen een eventuele vrijlating van Marc Dutroux.

Nu treedt de organisatie uit de schaduw. Voor de lancering hebben ze alvast de steun van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Jordan Bardella, de voorzitter van Rassemblement national in Frankrijk, de partij van de Franse presidentskandidate Marine Le Pen. Beiden komen woensdag naar de voorstelling van de partij. 

Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, steunt de beweging.Beeld Photo News