Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedicijn tegen covid

Een pil tegen covid-19? Europese waakhond kijkt naar nieuw middel tegen het coronavirus

Molnupiravir, de coronapil van MerckBeeld via REUTERS

De Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen gaat meekijken met de onderzoeken naar een coronapil. Die pil moet helpen voorkomen dat mensen na een covidbesmetting ernstig ziek worden. Het zou het eerste middel zijn dat mensen kunnen slikken tegen covid.

Het middel heet molnupiravir. Het is ontwikkeld door farmabedrijf Merck (MSD), in samenwerking met Ridgeback Biotherapeutics. Bij de zogeheten rolling review kijkt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of het middel veilig is en werkt. Het is de laatste stap voordat de ontwikkelaars daadwerkelijk vragen om het middel toe te laten tot de Europese markt. Doordat de inspecteurs van het EMA nu alvast meekijken met de proeven, kunnen ze hun oordeel sneller klaar hebben wanneer de aanvraag wordt ingediend.

Merck meldde eerder dat molnupiravir is uitgetest op 775 mensen. Zij waren positief getest op corona, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep. De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo. Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep 14 procent. In die controlegroep overleden acht mensen aan corona, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.