Besmettingen stijgen het sterkst op lagere scholen: “We kunnen de emotionele kaart niet blijven spelen”

Acht Vlaamse scholen bleven vandaag dicht door de vele besmettingen. Meer kinderen raken besmet en dat gaat vaak gepaard met een hogere virale lading. De stemmen om in te grijpen klinken dan ook steeds luider. “Als we de zorg willen beschermen, moeten we ingrijpen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs.

Laurence Torck

“Met de alfavariant (de Britse variant, red.) zagen we de eerste uitbraken in lagere scholen. Voor het eerst namen de kinderen echt deel aan de epidemie en besloten we de buitenschoolse activiteiten te beperken. De deltavariant doet er nog een schepje bovenop en dus moeten we een stap verder gaan.” Dat zegt biostatisticus Geert Molenbergs (UHasselt/KU Leuven). Volgens hem is het dan ook tijd om in te grijpen. “In het middelbaar hadden ze vorig jaar het mondmasker, dat een barrière vormde. Nu zorgt de vaccinatie voor een beschermingsmuur. Maar bij die jonge kinderen is er enkel de opvolging en dat kraakt.”

LEES OOK. Na één maand ‘totale vrijheid’ gaat Overlegcomité weer op de rem staan: deze maatregelen moeten vierde golf helpen indijken (+)

Chaos

Als nu één kind besmet is in de klas, dan gelden de leerkracht en de kinderen als een laagrisicocontact. De andere kinderen mogen dan gewoon naar school gaan. Als er meer dan één besmetting is, dan moet de hele klas getest worden. Kinderen van gevaccineerde ouders mogen uit quarantaine als het resultaat negatief is maar er moet nog een test plaatsvinden op dag zeven. Bij grotere clusters – als meer dan twee kinderen besmet zijn – kan ervoor gekozen worden de klas te sluiten.

“Eigenlijk is die regeling pure chaos”, zegt Stefan Grielens, directeur van het Vrije CLB Netwerk. “Het moet anders en veel eenvoudiger want niemand geraakt nog aan uit.” Sinds begin september werken de CLB’s samen met callcenters, maar door de vele besmettingen kunnen zij zelf ook niet meer volgen. “De ouders worden niet meer gebeld maar krijgen een sms en weten vaak niet wat ze ermee moeten doen. Ook omdat de periodes verschuiven. Na elk hoogrisicocontact wordt de regel nog onduidelijker.”

En dus zou Grielens liever kinderen met symptomen thuis laten, zoals nu al het geval is bij andere ziekten zoals de griep of een verkoudheid. “Heel vorig jaar werden asymptomatische kinderen ook niet getest, het lijkt me dan ook niet onzinnig om daarnaar terug te keren en die kinderen dan gewoon te testen als ze naar de grootouders gaan.”

LEES OOK. Mondmaskerplicht en Covid Safe Ticket: hier wacht men niet op het Overlegcomité en worden alweer coronamaatregelen ingevoerd (+)

Mondmasker in de klas

Volgens Molenberghs, die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) adviseert, is er momenteel maar één oplossing: mondmaskers dragen. “In Franstalig België wordt uitgebreid gesproken over de verlenging van de vakantie. Maar als je enkel dat doet, dan laat je de rest van de maatschappij open en gaat het weer ten koste van de kinderen. Naschoolse activiteiten beperken lijkt me ook te drastisch. Dus is het mondmasker een betere optie. En voor mijn part mag dat voor heel de lagere school. Ik weet dat bij sommige mensen hun haren gaan rechtstaan als ze dat horen, maar we kunnen de emotionele kaart niet blijven spelen. Als we de zorg willen beschermen, moeten we ingrijpen”, zegt Molenberghs.

“Soms heb je geen keuze en moet er inderdaad ingegrepen worden, maar we mogen hier niet te lichtzinnig over gaan”, reageert Grielens. “Een mondmasker heeft een invloed op het leren en het verstaan van de taal. Misschien kan het voor een korte periode maar het is niet de bedoeling dat de kinderen zich moeten aanpassen en de rest gewoon kan gaan feesten omdat zij gevaccineerd zijn.”

Voor zowel Molenberghs als Grielens zou een vaccinatie van de lagereschoolkinderen een oplossing kunnen zijn voor de huidige problemen. “Het kan bij ons nog niet maar we kunnen wel heel goed opvolgen hoe andere landen dat doen en wat de uitkomsten daar zijn. Een land waar het nu al wordt gedaan, is Cuba. Daar word je trouwens al vanaf twee jaar gevaccineerd. Het wordt nu afwachten wat die vaccinaties bij kinderen doen met de besmettingen. En we staan op een punt waarbij het voor vaccins van Pfizer en Moderna binnenkort zal kunnen.”

LEES OOK. Een op vier leerlingen in basisonderwijs heeft antistoffen tegen coronavirus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer