Minister Somers ligt dwars over Vilvoordse coronapas

In Brussel en Wallonië is het CST nodig in de horeca. ©  belga

Burgemeesters kunnen op basis van de gemeentewet niet op eigen houtje de coronapas invoeren, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Christof Vanschoubroek

Hans Bonte (Vooruit), de burgemeester van Vilvoorde, kondigde vanmorgen aan dat voortaan in zijn gemeente de coronapas zal gevraagd worden in de fitnesscentra. Hij deed dat na overleg met Jan Spooren, de gouverneur van Vlaams-Brabant. Die heeft Bonte op het hart gedrukt dat de invoering erg goed geargumenteerd moet worden en zo proportioneel mogelijk moet zijn.

Hij heeft hem er ook op gewezen dat artikel 135 van de Gemeentewet geen honderd procent juridische zekerheid biedt. In dat artikel is bepaald dat de burgemeester alle passende maatregelen kan nemen om rampen en plagen, zoals epidemieën, te voorkomen. Antwerps gouverneur Cathy Berx had afgelopen zondag in De zevende dag al geopperd dat in dat artikel een uitweg ligt voor burgmeesters die toch ruimer aan de slag willen met de coronapas.

Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) kan de burgemeester de coronapas niet eigenhandig invoeren in nieuwe sectoren, zoals de fitnesscentra. Hij kan wel zelf beslissen om de coronapas sneller te vragen bij massa-evenementen. Nu is voorzien dat die moet gevraagd worden vanaf 500 mensen binnen en 750 mensen buiten.

‘Vandaag komt het Overlegcomité samen en morgen ligt er een Vlaams decreet ter stemming voor in het Vlaams Parlement dat de CST-regels vastlegt. Als minister zal ik het decreet toepassen’, zegt Somers. ‘Artikel 135 biedt volgens de juristen van onze administratie geen voldoende juridische basis. Ik vraag dan ook aan de gouverneurs en burgemeesters om het Overlegcomité en de stemming van het Vlaams decreet af te wachten. Nadien volgt een duidelijke communicatie naar de lokale besturen zodat burgemeesters weten waar ze aan toe zijn.’

Federaal ligt voor het Overlegcomité het idee op tafel om de federale sokkel wat te verbreden en de coronapas uit te breiden naar kleinere evenementen dan vandaag. Die federale sokkel vormt het minimum, de regio’s kunnen daarboven over een ruimere toepassing van de coronapas beslissen. Brussel en Wallonië hebben dat gedaan. Vlaanderen wil alleen het minimum toepassen, zo bleek vanmorgen ook opnieuw nadat de kern van de Vlaamse regering digitaal had samengezeten.