© ATV

Minister Demir: “3M moet bewijzen dat het omwonenden niet extra blootstelt aan risico’s, anders moet het de productie stilleggen”

De Vlaamse Omgevingsinspectie heeft dinsdagmiddag een veiligheidsmaatregel opgelegd aan het bedrijf 3M in Zwijndrecht. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt. Als het bedrijf niet binnen de twee dagen “zwart op wit” kan bewijzen dat het de omwonende bevolking niet aan gezondheidsrisico’s blootstelt, moet het de productie stilleggen.

jvh
Bron: BELGA

3M stond de voorbije maanden al onder “stevig toezicht” van de Omgevingsinspectie. Dat leidde al tot verschillende veiligheidsmaatregelen, en tot de bijstelling van de omgevingsvergunningsvoorwaarden van 3M. “Maar de doorstroming van informatie verloopt echter zeer moeizaam. Daarenboven kondigde 3M vandaag aan dat ze in beroep gaat tegen de beslissing van de deputatie om haar lozingsvergunning te verstrengen”, klinkt het gefrustreerd bij het kabinet.

De resultaten van het bloedonderzoek bij 796 omwonenden toont bovendien aan dat bij meer dan de helft van de deelnemers hoge PFAS-waarden werden vastgesteld, vooral PFOS. En: hoe dichter bij het bedrijf, hoe hoger de waarden. Daarom formuleert het Agentschap Zorg en Gezondheid het advies dat de uitstoot van alle PFAS-componenten die leidt tot bijkomende blootstelling moet stoppen. “Omdat 3M niet kan of wil aantonen dat ze op dit moment niets uitstoot wat leidt tot bijkomende blootstelling aan PFAS, worden geen risico’s genomen”, aldus het kabinet.

LEES OOK: Negen op de tien omwonenden van 3M hebben te veel PFOS in het bloed: “De korf is vol, de uitstoot moet stoppen”

“De voorbije twee maanden werden grote inspanningen geleverd om 3M tot de orde te roepen”, aldus Demir in een persbericht. “Toch blijft essentiële informatie nog steeds uit. Ondanks herhaaldelijke eisen. Ondanks een ingebrekestelling. Daarbovenop komen nu de bijzonder slechte resultaten van het bloedonderzoek. Het geduld is op: 3M moet zwart op wit wil aantonen dat ze de omgeving niet blootstellen aan bijkomende risico’s. Doet het dat niet binnen twee dagen, dan moet het meteen alle productieprocessen stopzetten die leiden tot uitstoot, tot ze dat bewijs wél kan aanleveren”.

Het feit dat 3M in beroep is gegaan tegen de verstrenging van de uitstootlimieten betekent volgens de Omgevingsinspectie dat het mag verder werken aan de oude vergunningen: “Artikel 90 van het omgevingsvergunningsdecreet bepaalt dat een beroep de beslissing tot bijstelling schorst. Dat betekent dat de ‘oude’ voorwaarden uit de vergunning van 2020 nog van toepassing zijn, en dus ook zo gehandhaafd zullen worden.”

Gemeentebestuur Zwijndrecht: “3M mag verantwoordelijkheid niet langer ontlopen”

Ook het gemeentebestuur van Zwijndrecht noemt de resultaten van het bloedonderzoek “zorgwekkend”, en vindt dat het bedrijf “zijn verantwoordelijkheid niet langer mag ontlopen”. De omwonenden worden blootgesteld aan “onaanvaardbaar hoge PFAS-concentraties”, terwijl er nog steeds onduidelijkheid bestaat over de uitstoot en verspreiding via de lucht vanuit 3M, klinkt het.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek meer PFOS in het bloed dan de (Duitse) richtwaarden voor humane biomonitoring, en is er voor hen dus een gezondheidsrisico op lange termijn. Zwijndrecht gaat nog iets verder. “De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft de richtwaarde voor PFOS vastgelegd op 6,9 microgram per liter bloed”, klinkt het. “Bij 93 procent van de Zwijndrechtse bevolking ligt de PFOS-bloedwaarde daarboven.”

Het gemeentebestuur klaagt aan dat 3M “steeds heeft beweerd dat de omwonenden van zijn site in Zwijndrecht zich geen zorgen hoeven te maken”. “Als producent van PFAS en vervuiler van de omgeving moet 3M duidelijkheid scheppen en zijn verantwoordelijkheid voor wat het hier heeft uitgespookt, niet langer ontlopen”, luidt het verder. “Voor de inwoners gelden no regret-maatregelen. Daardoor wordt de verantwoordelijkheid bij de burger gelegd. Ook voor de producent en de toezichthoudende overheid hadden no regret-maatregelen moeten bestaan.” Zwijndrecht wil nu verder onderzoek en medische opvolging, ook op individueel niveau, van alle omwonenden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen