Overleden mama Lara Switten (35) met hartsvriendin Ine Nijs. ©  Frankie and Fish

Familie en vrienden starten fonds voor overleden mamablogster: “Lara verder laten leven in goed doel”

Beringen -

Geen bloemen, wel een donatie voor kankeronderzoek. Dat was de boodschap op de rouwbrief van de Beringse mamablogster Lara Switten (35), toen ze overleed aan baarmoederhalskanker. “Met de opgehaalde 30.000 euro starten we nu Lara’s Fonds op”, zegt hartsvriendin Ine Nijs.

Hanne De Belie

LEES OOK: Emotioneel afscheid van mamablogster Lara: “Uitzonderlijke mama en rolmodel”

Twee maanden geleden is het, dat de Beringse mama Lara Switten de strijd tegen baarmoederhalskanker verloor. Ze liet haar man Steffen, en drie kindjes Philippa (6), Romée (3) en baby Gabriel achter. Maar ook haar warmte. En haar wil om anderen te helpen. Daarom hebben de familie en vrienden van Lara beslist om Lara’s Fonds voor Onderzoek naar Baarmoederhalskanker op te richten. Kortweg: Lara’s Fonds. “Lara heeft tot op het einde geloofd dat ze ging verderleven. Ze sprak dus niet echt over als ik er niet meer ben”, vertelt hartsvriendin

© Frankie and Fish

Ine Nijs, die samen met Lara een boek schreef over haar lijden, maar vooral de lichtpuntjes en haar levenslust. “Lara vond het altijd heel belangrijk dat ze anderen kon helpen met de miserie die zij meemaakte. Toen we een column schreven over haar uitstrijkje, lieten heel veel vrouwen weten dat ze naar de dokter gingen voor een uitstrijkje. Nadat we over bloeddonatie schreven, werd ze massaal getagd op Instagram door mensen die bloed gingen geven. Dat vond ze heel bijzonder. Ik ben er dus zeker van dat ze fier zou zijn op Lara’s Fonds. We willen haar verder laten leven in een goed doel, zodat haar verhaal niet voor niets is geweest.”

Rouwbrief

Hoewel Lara’s Fonds nu pas opgestart wordt, is er al een waanzinnig mooi bedrag opgehaald. “De teller staat op 30.000 euro”, vertelt Ine. “Toen Lara overleden is, hebben we op Instagram de vraag gesteld om geen bloemen of cadeautjes op te sturen, maar wel een donatie te doen voor het Leuvens Kankerinstituut. Dat stond ook op haar rouwbrief. Ook toen haar mama in juni overleden is aan ALS, stond dat op de rouwbrief. Het geld dat na de begrafenissen is opgehaald, wordt nu allemaal overgemaakt naar Lara’s Fonds. De behandelende professor van Lara gaat bekijken naar welk onderzoek het geld op korte termijn kan gaan. Dat gaat sowieso iets rond baarmoederhalskanker zijn: preventie, behandeling of pijnbestrijding. Lara heeft ontzettend veel pijn gehad. Dat kanker zoveel pijn kan doen, is ons als familie en vrienden heel erg bijgebleven. Lara had heel veel hoop in immunotherapie, en ook op dat vlak kan er nog heel veel onderzoek gebeuren. Ze gaan jaarlijks met ons communiceren wat er precies met het geld gedaan wordt.”

“Het geld gaat naar onderzoek rond behandeling of pijnbestrijding bij baarmoederhalskanker. Lara heeft ontzettend veel pijn gehad. Dat is ons heel erg bijgebleven.”

Hartsvriendin Ine Nijs

©  Frankie and Fish

Kindjes

Het boek Lara, dat in augustus twee weken na haar dood verscheen, is intussen al aan de vierde druk toe. “Ik heb Lara beloofd om haar verhaal verder te blijven vertellen”, zegt Ine. “Het boek wordt enorm goed gelezen. Haar verhaal leeft verder, en dat doet mij goed. Dat doet ook haar man goed. En ik ben er zeker van dat haar kindjes op een bepaalde leeftijd zullen zien wat hun mama heeft achtergelaten. Hoeveel moois ze heeft veroorzaakt. Door het fonds te creëren, kunnen we op haar verjaardag of de dag van haar overlijden nog eens een oproep doen om te doneren. Er is ook al een mooie actie geweest van de eigenares van Cocoomade, die kaartjes heeft gemaakt met droogbloemen en de boodschap: liefde is alles. Zo heeft ze een bedrag van 3.000 euro opgehaald. Dat soort acties zijn nu en in de toekomst natuurlijk altijd welkom. Want onderzoek is en blijft zó nodig om de vrouwen die ooit ongewild in Lara haar voetsporen treden, te helpen.”

Lara’s Fonds steunen? Dat kan via het rekeningnummer BE45 7340 1941 7789 met de unieke vermelding +++400/0021/55762+++
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER