BEKIJK: Migranten dwalen onderkoeld rond in niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland

Honderden migranten en vluchtelingen proberen nog altijd de grens tussen Wit-Rusland en Polen over te steken. Er blijven mensen vastzitten in het onherbergzame niemandsland tussen beide landen. Nu de temperatuur zienderogen daalt, wordt de situatie daar steeds schrijnender. Er zijn al zeker acht mensen om het leven gekomen in de bossen in het grensgebied. Hulporganisaties vrezen dat het er nog meer zullen worden. "Meer en meer mensen hebben honger, zijn uitgedroogd en niet voorbereid op de kou."  

Sinds augustus proberen duizenden vluchtelingen en migranten om de 400 kilometer lange dichtbeboste grens tussen Wit-Rusland en Polen -en dus de Europese Unie- over te steken. 

De migranten, meestal afkomstig uit het Midden-Oosten,  zijn door de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko doelbewust naar Wit-Rusland gehaald, waar ze worden doorgelaten tot de EU-grenzen. Het regime in Minsk zet zo de Europese grenzen onder druk, als een vergeldingsactie tegen de EU, dat sancties heeft ingesteld tegen Wit-Rusland. Aanvankelijk werden de migranten naar Litouwen gestuurd, ook een buurland van zowel Polen als Wit-Rusland, maar de laatste maanden is de stroom van migranten en vluchtelingen afgebogen naar Polen. 

Volgens de Poolse overheid zijn er sinds begin augustus 15.000 pogingen geweest om de grens over te steken, en zijn die stelselmatig toegenomen. Momenteel zou het gaan om meer dan 500 pogingen per dag.

Ronddwalen in uitgestrekte bossen

De migranten verstoppen zich in de uitgestrekte bossen. Leger, politie en grenswacht sporen hen op en proberen hen terug over de grens te sturen. 

Sturen Poolse militairen of grenswachters hen terug, dan mogen ze van Wit-Russische grenswachters niet terugkeren naar de hoofdstad Minsk. Vaak dwalen ze dus dagen- of zelfs wekenlang rond in het grensgebied.  

In de bossen zijn de voorbije weken al zeker acht migranten om het leven gekomen. Hulporganisaties vrezen dat dat er nog meer zullen worden nu de winter in aantocht is in het onherbergzame gebied. "Meer en meer mensen hebben honger en zijn uitgedroogd", zegt Jakub Sieczko, arts bij Medycy na Granyci (Dokters op de Grens), aan het persagentschap Reuters. "De omstandigheden worden slechter en veel migranten uit warme landen zijn niet voorbereid op de kou." 

Op deze beelden is te zien hoe een Somalische migrant op blote voeten rondloopt nadat hij zijn schoenen was kwijtgeraakt in een rivier.

Videospeler inladen...

De Somalische man uit bovenstaande video maakte deel uit van een groep van zeven migranten die werden opgepakt toen ze (opnieuw) de grens wilden oversteken. Drie van hen werden onderkoeld meegenomen in een ambulance. De vier anderen werden weggebracht in een vrachtwagen van de grenspolitie. Of ze naar een opvangcentrum zijn gebracht of opnieuw de grens zijn overgezet, is niet duidelijk.

"Ik heb de grens vijf, zes keer proberen over te steken, maar elke keer ben ik gepakt en opnieuw de grens overgezet", getuigde de 24-jarige Libanees Ali Abd Alwareth bij het persagentschap AFP. Hij hoopte de crisis en uitzichtloosheid in zijn geboorteland Libanon te ontvluchten, maar dwaalde dagenlang rond in de bossen tussen Wit-Rusland en Polen. 

"Dit is een nachtmerrie die je je ergste vijand niet toewenst", zegt de jongeman. Hij dronk waterdruppels die op bladeren waren blijven liggen en kon 's nachts niet slapen door de kou. "Wat zich hier in het bos afspeelt, is wreed. Ik voel me een marionet. Het was mijn eigen beslissing om te komen, dat is waar, maar niet om zo te worden behandeld. Ik wil niet sterven aan de grens. Ik wil gewoon mijn moeder zien."

Dit is een nachtmerrie die je je ergste vijand niet toewenst

Afgelopen weekend waren er volgens de Poolse overheid ook twee pogingen van migranten om met geweld de grens over te steken. Groepen van 60 tot 70 mensen zouden takken en stenen naar de Poolse grenswacht hebben gegooid. 

Polen heeft intussen aangekondigd dat het het aantal militairen aan de grens met Wit-Rusland gaat verhogen. Minister van Defensie Mariusz Blaszczak liet weten dat zo'n 2.500 extra soldaten de grenswachten zouden ondersteunen, wat het totale aantal militairen in het grensgebied op 10.000 zou brengen. Langs de grens is al een versperring van prikkeldraad gebouwd, maar er zijn nu ook plannen voor een permanente grensafscheiding.

Meest gelezen