Archieffoto gisteren.
AFP or licensors

12 ambassadeurs van Soedan verwerpen staatsgreep in hun land, stakingen en betogingen tegen junta

In Soedan blijft het verzet tegen de militaire staatsgreep van gisteren voortduren. Ook vandaag is er op tal van plaatsen opnieuw betoogd en gestaakt. Zeker 12 Soedanese ambassadeurs in het buitenland veroordelen de coup. Legerleider Burhan zegt dat hij moest ingrijpen om "een burgeroorlog te voorkomen". 

De Soedanezen bleven zich ook vandaag verzetten tegen de machtsgreep van het leger gisteren. Ook nu zijn wegen in de hoofdstad Khartoem geblokkeerd met barricades van bakstenen en in brand gestoken autobanden. De vakbonden hebben opgeroepen tot een algemene staking die blijkbaar goed opgevolgd wordt. Het openbare leven in Khartoem ligt zo goed als stil. Banken en geldautomaten zijn gesloten en het internet is nog altijd afgesloten. Het leger is wel uitdrukkelijk aanwezig en heeft intussen al zeven manifestanten doodgeschoten. De militaire machthebbers hebben vandaag ook de vakbonden ontbonden.

Intussen hebben nu al twaalf ambassadeurs van Soedan in het buitenland zich tegen de staatsgreep uitgesproken. Het gaat om de Soedanese vertegenwoordigers in België, de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Zweden, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Zweden en China en die bij een aantal instellingen van de Verenigde Naties. 

Gisteren heeft het leger de overgangsraad die sinds de val van dictator Omar Hassan al-Bashir in 2019 het land bestuurde, ontbonden. Volgens legerleider generaal Abdel Fattah al-Burhan was dat nodig omdat de burgerpolitici een haatcampagne tegen het leger hebben gevoerd en er een burgeroorlog dreigde. Die raad verenigde de leiders van het volksprotest tegen Bashir en leden van de legertop en moest het land volgend jaar naar vrije verkiezingen en de democratie leiden.

Legerleider: "Burgeroorlog is vermeden"

In een tweede televisietoespraak op twee dagen tijd zei Burhan dat de afgezette burgerpremier Hamdok weer thuis is. Maandag was Hamdok met zijn vrouw opgepakt. Volgens generaal Burhan zat Hamdok bij Burhan thuis "om zijn veiligheid te verzekeren".  

Al-Burhan beloofde gisteren dat het leger de democratische transitie zelf zal voortzetten en de geplande verkiezingen in 2023 zullen doorgaan. Vandaag maakte hij bekend dat er een technocratische regering komt, met mensen uit verschillende lagen van de bevolking, "geen typische politici".

De generaal stelde juli 2023 in het vooruitzicht voor nieuwe verkiezingen. Daarmee wil het leger duidelijk maken dat de militairen niet voor onbepaalde tijd aan de macht willen blijven, al valt af te wachten of ze zich aan hun beloftes zullen houden. Volgens Al-Burhan hebben de militairen de staatsgreep gepleegd om een burgeroorlog te voorkomen. Al weigert hij het zelf een staatsgreep te noemen.

De internationale gemeenschap blijft het Soedanese leger oproepen om de gearresteerde politici vrij te laten. De Amerikaanse regering heeft beslist om een pakket van noodhulp ter waarde van 700 miljoen dollar op te schorten. Ook de Europese Unie dreigt ermee om de hulp aan Soedan op te schorten als de burgerregering niet snel hersteld wordt.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen