Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsMisdaad

64 arrestaties na meer dan honderd huiszoekingen in onderzoek naar drugsorganisatie

Politieagenten maken zich klaar voor grote actie in BrusselBeeld Photo News

In Brussel is deze ochtend een enorme politieactie uitgerold. Honderden agenten vielen binnen op 114 locaties, in de hoofdstad en daarbuiten. Het zou gaan over een groot onderzoek naar cocaïnehandel, die onder meer dankzij de uitgelezen berichten van Sky ECC-telefoons in kaart gebracht werd. Bij die huiszoekingen zijn 64 mensen gearresteerd. Dat melden het federaal parket en de federale politie.

De speurders slaan opnieuw toe in het Sky ECC-dossier. Deze keer ligt de focus op onze hoofdstad, Brussel. De operatie ging al vroeg in de ochtend van start, om 4 uur was er al een enorme drukte te zien aan het hoofdkantoor van de federale politie in Brussel aan de Koningstraat: honderden politieagenten, talloze combi’s, anonieme wagens en kogelvrije vesten. 

Een uurtje later - om 5 uur - vertrokken de eerste wagens in kleine groepjes, vaak met anonieme voertuigen om zo niemand te waarschuwen. De politie zou op een tiental locaties in de hoofdstad, waaronder in Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node, binnengevallen zijn.

Tachtig procent in Brussel

Het federaal parket bevestigt het nieuws. Van de huiszoekingen vond tachtig procent plaats in Brussel, er was één huiszoeking in Vlaanderen en er vonden ook huiszoekingen plaats in Wallonië. Rond 7 uur kwamen de eerste arrestanten - geblinddoekt - binnen bij de federale politie. In totaal werden er vandaag bij 114 huiszoekingen 64 mensen gearresteerd. De politiediensten legden ook 6 labo’s bloot waar cocaïne die in België was ingevoerd, werd herverpakt om verspreid te worden over Europa. Ook tonnen producten en materialen die vermoedelijk geïmpregneerd zijn met cocaïne, werden in beslag genomen, naast tientallen wapens, 67 voertuigen, 300 kubieke meter tabak en 1 miljoen euro cash geld. 

Volgens VRT NWS staat onder meer de Albanese maffia in het vizier. Die speelt een steeds grotere rol in de cocaïnehandel via de haven van Antwerpen. Ook in de mensensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk, waarbij ons land een doorgangsland is, zou de Albanese maffia sterk betrokken zijn.

Het is de zoveelste klap die het Sky ECC-dossier uitdeelt aan de criminele onderwereld. Gisteren viel de politie binnen op 13 locaties in Antwerpen. Daarbij werden 10 mensen gearresteerd. Zes van hen werken of hadden gewerkt voor een havenbedrijf.

De huiszoekingen vloeien voort uit ‘operatie Sky’. Die zaak barstte in maart 2021 los met huiszoekingen op 200 plaatsen in België. Er volgde een aankondiging dat de politie erin was geslaagd versleutelde telefoons te kraken. Een miljard berichten die criminelen naar elkaar verstuurden, kwamen in handen van het gerecht. Deze namiddag zal het federaal parket - samen met de federale politie een persconferentie houden over de actie. 

De eerste arrestanten arriveren geblinddoekt in Brussel.Beeld Photo News