Een buurtbewoner laat bloed afnemen voor het PFOS-onderzoek. ©  Patrick De Roo

Burgercollectief Grondrecht over PFOS-onderzoek: “Situatie in Antwerpen is zeer ernstig”

Zwijndrecht, Antwerpen -

Grondrecht, een burgercollectief gestart als reactie op de PFOS-problematiek in Antwerpen, reageert op de analyse van het bevolkingsonderzoek waarbij bloedstalen van 800 buren van 3M werden getest op PFAS-waarden. “De situatie is zeer ernstig. Het lijkt ons nochtans logisch dat de Vlaamse overheid alle inwoners van Zwijndrecht en Linkeroever de kans geeft om ook hun bloed op PFAS te laten testen.”

LEES OOK: Negen op de tien omwonenden van 3M hebben te veel PFOS in het bloed: “De korf is vol, de uitstoot moet stoppen”

“Na de resultaten van ons bloedonderzoek van begin augustus, blijkt ook uit dit bevolkingsonderzoek dat de situatie in Antwerpen zeer ernstig is”, stelt Mieke Windey, woordvoerder van Grondrecht. Bij negen op de tien deelnemers werden dermate hoge waarden gevonden dat er gezondheidseffecten te verwachten zijn. “Dat nieuws slaat hier in als een bom”, stelt Windey. “Van overal bereikt ons de vraag of mensen zich ook kunnen laten testen. Op dit moment kunnen zij nergens terecht.”

“Minister niet gealarmeerd”

“Het lijkt ons nochtans logisch dat de Vlaamse overheid alle inwoners van Zwijndrecht en Linkeroever de kans geeft om ook hun bloed op PFAS te laten testen. Tienduizenden vielen immers uit de boot bij dit onderzoek, waaronder kinderen. We richtten die vraag al aan minister Beke, maar die lijkt voorlopig niet voldoende gealarmeerd”, zegt Mieke Windey.

“Dat vinden we uiterst opvallend”, zegt Windey. “Niet alleen omdat de resultaten in Zwijndrecht erg verontrustend zijn, maar ook omdat er een stad van een half miljoen mensen op een steenworp van de fabriek van 3M ligt. Honderdduizenden Antwerpenaren lopen risico, bij uitstek de inwoners van Linkeroever. Ook de Antwerpenaar heeft het recht om te weten in hoeverre hij aan PFOS werd blootgesteld.”

Sociaal kwetsbare groepen

“Er is bovendien nog een belangrijke reden om iedereen de kans te geven, of zelfs aan te moedigen, om getest te worden. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat sociaal kwetsbare bevolkingsgroepen quasi niet deelnamen. Een meer algemene testcampagne kan ook de risico’s voor die groepen in kaart brengen”, zegt Mieke Windey.

“De bottom line is dus dat iedereen de kans moet krijgen om getest te worden”, zegt Mieke Windey, woordvoerder van Grondrecht. “Daarnaast moet de Vlaamse overheid werk maken van een volwaardige studie die de epidemiologische en intergenerationele impact van de vervuiling in kaart brengt. Dat gebeurt momenteel nog niet.” (cm)

 

LEES OOK:

Minister Demir: “3M moet bewijzen dat het omwonenden niet extra blootstelt aan risico’s, anders moet het de productie stilleggen”

REACTIES. “Medische omkadering nodig voor mensen met hoge PFOS-waarden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER PFAS-vervuiling