Misdaden tegen de menselijkheid: Duitse IS-bruid 10 jaar naar de cel voor dood 5-jarig meisje

Een rechtbank in München heeft een vrouw tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. De Duitse, de bruid van een Islamitische Staat-terrorist, heeft volgens de rechtbank niet ingegrepen toen een 5-jarig Yezidi-“slavenmeisje” in de brandende Irakese zon van de dorst omkwam.

Waarom is dit belangrijk?

De veroordeling van de 30-jarige Jennifer Wenisch is een van de eerste waar ook ter wereld in verband met de vervolging van de Yezidi-gemeenschap door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Yezidi’s in Syrië en Irak zijn het slachtoffer geworden van massamoorden, ontvoeringen en seksuele slavernij door toedoen van IS. De etnische groep volgt een godsdienst die elementen van het christendom, het jodendom en de islam omvat. De islamitische militanten beschouwen hen als onmenselijke duivelaanbidders.

De rechtbank achtte Jennifer Wenisch schuldig aan “twee misdaden tegen de menselijkheid in de vorm van slavernij,” alsook aan medeplichtigheid aan de moord op het meisje door niet in te grijpen toen ze stierf.

“Kwellende dorstdood”

De 30-jarige en haar man, een IS-terrorist, “kochten” een Yezidi-vrouw en kind in 2015. Ze werden als huishoudelijke “slaven” gehouden terwijl het echtpaar in het door IS bezette Mosoel woonde.

“Nadat het meisje ziek werd en op haar matras plaste, ketende de echtgenoot van de beschuldigde haar als straf buiten vast en liet het kind een kwellende dorstdood sterven in de verzengende hitte,” zeiden de aanklagers tijdens het proces.” De beschuldigde liet haar man dit doen en deed niets om het meisje te redden.”

Bekeerlinge

Wenisch, afkomstig uit Lohne in de Duitse deelstaat Nedersaksen, groeide op als protestant maar bekeerde zich in 2013 tot de islam, weet Deutsche Welle.

Ze sloot zich in 2014 aan bij IS. Als lid van de “zedenpolitie” van de extremistische groepering patrouilleerde zij in 2015 in parken in Falluja en Mosoel, voorzien van twee vuurwapens en een explosief vest.

Volgens aanklagers was het haar taak om te zoeken naar vrouwen die zich niet conformeerden aan de strikte gedrags- en kledingcodes van de groep.

Wenisch werd in 2016 in hechtenis genomen en terug naar Duitsland gedeporteerd toen ze haar identiteitspapieren probeerde te vernieuwen bij de Duitse ambassade in Ankara.

Gedwongen toe te kijken

Wenisch’ echtgenoot staat terecht in een aparte procedure in Frankfurt. Het vonnis wordt daar eind november verwacht.

De moeder van het meisje, die alleen bij haar voornaam Nora wordt genoemd, heeft zowel in München als in Frankfurt getuigd over de kwellingen die haar kind zouden zijn aangedaan. Tijdens haar getuigenis zei de moeder van het meisje dat ze gedwongen werd toe te kijken hoe haar dochter stierf.

Slavernij

Hoewel IS niet de enige moderne terroristische groepering is die gebruik maakt van slavernij, betoogt een wetenschappelijk artikel, gepubliceerd op de site van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat de wijze waarop de groepering deze tirannie toepast(e) ongezien is.

Deze vorm van terreur beperkte zich overigens niet tot Syrië en Irak. Ook in Libië zou IS mensen tot slaaf hebben gemaakt, profiterend van het machtsvacuüm dat op de dood van dictator Khadaffi volgde.

(kg)

Meer