Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsSoedan

Couppleger Soedan verdedigt ingrijpen en houdt premier thuis vast

Generaal Abdel Fatah al-Burhan.Beeld AFP

De militaire leider die maandag de macht greep in Soedan, generaal Abdel Fatah al-Burhan, heeft gezegd dat de premier die hij afzette ‘bij hem thuis is’. Hij maakt het goed, voegde de generaal eraan toe.

Volgens generaal al-Burhan dreigde Soedan op een burgeroorlog af te stevenen en was hij genoodzaakt iets te ondernemen. Hij vindt dat hij geen staatsgreep heeft gepleegd, maar zich inspant om het land op de weg naar een democratische overgang te houden.

Premier Abdullah Hamduk werd maandagmorgen in de vroegte vanuit zijn huis door militairen weggevoerd. Hij was de burgerlijke leider van de coalitie van burgers en militairen die het land sinds 2019 samen zouden moeten leiden naar vrije verkiezingen en een democratie met gekozen burgers aan de leiding.

Hamduk en andere burgers die samen met de militairen onder leiding van al-Burhan regeerden, kregen almaar vaker ruzie. Een maand geleden was er ook al een couppoging in het land. Volgens waarnemers proberen hoge militairen samen met beruchte milities opgericht onder oud-leider Omar Hassan al-Bashir en regionale krijgsheren al geruime tijd burgerpolitici uit te schakelen en de overgangsregering te dwarsbomen.

Maandag zijn burgerpolitici en activisten die een belangrijke rol speelden in de overgangsregering opgepakt. Vele duizenden mensen zijn de straat opgegaan om tegen de staatsgreep te betogen. De protesten duren voort, maar internet en telefoonverkeer werken niet of nauwelijks.

De militaire elite heeft niet alleen grote politieke macht, maar ook enorme belangen in de nationale economie. Hamduk had recent forse kritiek op de militaire greep op de economie. Het land werd van 1989 tot 2019 geregeerd door een militaire couppleger, generaal al-Bashir. (ANP/AFP/RTR)