Crypto-expert Gwen Busseniers: “Ik geloof in Bitcoin en Ethereum, nog niet in andere munten”

In oktober werd cryptogeschiedenis geschreven met de lancering van een indextracker voor Bitcoinfutures op Wall Street. Zowel Bitcoin als Ethereum, de twee grootste cryptomunten ter wereld, klommen vervolgens naar nieuwe recordprijzen. Maar wat is de volgende mijlpaal voor crypto eigenlijk? En hoe ziet de toekomst voor deze digitale activa eruit in ons land en Europa? Business AM vroeg het aan Gwen Busseniers, expert in de handel van digitale munten en oprichter van CryptoSchool.

Business AM: De eerste Bitcoin-ETF’s voor futures zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten. Wat is de volgende stap voor de cryptomarkt om naar uit te kijken?

Gwen Busseniers: Ik denk dat het vooral uitkijken is naar een ETF waarmee Bitcoins fysiek verhandeld kunnen worden. We hebben in de VS nu de Bitcoin-futures-ETF’s van ProShares en Valkyrie. Die indextrackers zijn gelinkt aan bedrijven waarvan de hoofdactiviteiten te maken hebben met de cryptohandel, of die de koers van Bitcoin volgen maar verhandeld worden in dollars. Maar bij geen van beide handel je feitelijk in Bitcoins.

Het zou de kers op de taart zijn als we een Amerikaanse Bitcoin-ETF krijgen, goedgekeurd door de SEC (Amerikaanse beurstoezichthouder, red.) en dus ondersteund door de dollar. Dat zou de pannen van het dak blazen.

Moest zo’n ETF er inderdaad komen, hoeveel zou Bitcoin dan waard zijn, denk je?

Busseniers: Dit is zeer speculatief natuurlijk. Als ik een top moest inschatten, zijn er verschillende opties. Sommigen zeggen dat die tussen de 100.000 en 200.000 dollar ligt. Volgens het “Stock to Flow”-model van PlanB zou er zelfs sprake zijn van een piek rond de 100.000 tot 300.000 dollar met een opeenvolgende daling tot 100.000 dollar. Maar ook ik geloof dat Bitcoin zeker tot boven de 100.000 dollar zal stijgen.

Wat voor mij een pretbederver blijft, is de wereldeconomie. Zolang de Fed (Federal Reserve, red.) geld blijft drukken en de rente niet verhoogt, is het feest. Zowel op de aandelen- als cryptomarkt. Cryptobelievers zien hun markt misschien graag als omgekeerd evenredig aan de beurs, maar in de realiteit blijven ze nauw verbonden. Een Covid-dip op de aandelenmarkt zorgt ook voor een dip op de cryptomarkt.

De andere factoren bestaan uit de transportproblemen, het chiptekort en de magnesiumproblemen. Dat zijn drie variabelen die ik de komende zes maanden goed in het oog zal houden.

Mememunten shorten

Sommige cryptoanalisten menen echter dat een mogelijk beurscrash of de “hyperinflatie” waar we nu bijna van spreken, kan leiden tot hogere prijzen op de cryptomarkt. Juist omdat men zou beleggen in crypto om te ontsnappen aan die zaken. Is daar iets van aan?

Busseniers: Dat is inderdaad een groot debat. Ik geloof dat als een crisis niet te lang aansleept, we inderdaad zullen zien dat Bitcoin het op korte termijn beter zal doen dan de aandelenmarkt. Duurt zo’n crisis echter te lang, dan zullen mensen hun crypto ook moeten verkopen om cash vrij te maken. Dat zou de prijzen van cryptomunten dan ook naar beneden drijven.

Zijn er trouwens op dit moment munten met een hoge marktwaarde waarvan jij denkt dat ze die niet waard zijn?

Busseniers: Er zijn er heel veel. De overgrote meerderheid zelfs. De meeste altcoins zijn niet-werkende producten. Het zijn vooral start-ups die enkel een idee op papier hebben of nog producten aan het ontwikkelen zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Cardano. Die munt had al zo’n hoge marktwaarde terwijl ze recent pas smart contracts lanceerden.

Ik zou ook wegblijven van zogenoemde memecoins, tenzij je een goede technische analist bent. Dogecoin en Shiba Inu, daar zou ik niet in investeren, wat niet belet dat ze door traders massaal gelongd en geshort worden.

Hoe short je eigenlijk een cryptomunt?

Busseniers: Er zijn twee manieren. Om te beginnen, kan je het doen via spot trading (het rechtstreeks verhandelen van crypto, red.). Op die manier verkoop je wanneer de prijs van een munt hoog staat en koop je lager aan. Iets wat elke mens met een gezond verstand zou kunnen doen. 

Maar je kan het ook doen via derivatenmarkten (de handel in opties, futures, swaps en forwards, red.). Daar ga je eigenlijk aan de slag met geleend geld. Ik handel bijvoorbeeld in futurescontracten. Met futurescontracten kan je, als je correct hebt geïnvesteerd, bij de daling van een koers geld verdienen in Tether-munten, een stablecoin gelinkt aan o.a. dollar.

Die derivatenmarkten zijn overigens gigantisch. Er zit veel meer geld in dan bij de spothandel. Alle grote Bitcoincrashes, zoals die in mei toen de munt van een koers van 60.000 naar 30.000 zakte, worden vaak veroorzaakt door die derivatenmarkt. Er was namelijk te veel schuld of leverage opgebouwd in de markt. Hetzelfde scenario als tijdens de bankencrisis in de VS in 2008 dus, maar op een kleinere schaal. Leveragetrading, ook margin- of hefboomtrading genoemd, is dus zeker niet voor beginners.

Een markt in zijn kinderschoenen

Zijn er bepaalde cryptomunten of blockchainprojecten waarin je echt gelooft?

Busseniers: Ik geloof in Bitcoin en Ethereum, omdat ze zichzelf bewezen hebben en grote netwerken hebben. Ik geloof nog niet in de andere munten. De cryptomarkt is bovendien ook amper tien jaar oud. Mensen vergeten vaak dat deze markt nog in zijn kinderschoenen staat. Nieuwe beleggers moeten de markt goed bestuderen. Wie er gewoon zomaar een paar honderd euro in steekt, kan even goed naar een casino trekken. Het is ook niet omdat een munt een dip (forse koersdaling, red.) doormaakt, dat je op dat moment voor een lage prijs inkoopt. Zo’n zaken moet men bestuderen.

Is Cardano bijvoorbeeld een goed project? Ja. Geloof ik er in? Nee, nog niet. Het is niet omdat zo’n project een goed product, team en efficiënte marketing heeft, dat het zichzelf al bewezen heeft.

Er zijn cryptobeleggers die zeggen dat het niet uitmaakt wanneer we cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum kopen, omdat we toch allemaal nog vroege pioniers zouden zijn. Klopt dat?

Busseniers: Dat klopt zeker wanneer een belegger van plan is zijn munten bij te houden voor verschillende jaren. Toch maakt een cryptomunt zoals Bitcoin stevige prijscyclussen mee, waardoor het toch al de moeite wordt om eens te verkopen en opnieuw aan te kopen.

Aarzeling van de Belgische banken

Sommige Belgische banken, zoals Fortis, maken het steeds moeilijker om geld uit de portefeuilles van cryptobeurzen te trekken. Hoe kan men het makkelijkst winsten uit cryptomunten verzilveren?

Busseniers: Cryptohouders hebben vaak geen andere keuze dan langs de bank te gaan. Bij mijn bank ondervindt ik momenteel nog geen problemen. Het is opvallend dat dit gebeurt want in andere landen maken ze het juist steeds makkelijker. Deutsche Bank faciliteert het en zelfs de oudste Zwitserse bank laat het toe. 

Het heeft denk ik ook te maken met een onduidelijk wettelijk kader, maar het is nog steeds perfect legaal in Europa om crypto te houden en er winst mee te maken.

Waarom zouden bepaalde Belgische banken niets met crypto te maken willen hebben?

Busseniers: Ik denk dat ze hun klanten willen beschermen voor de speculatieve aard van cryptomunten of ze ervaren crypto misschien als concurrentie voor hun eigen handelsproducten. Toch denk ik dat er hierdoor een schrikbeeld van crypto ontstaat, wat helemaal niet nodig is.

Er zijn spelregels maar ze blijven soms onduidelijk. Wie bijvoorbeeld de handel in derivaten wil aanbieden op zijn cryptobeurs, zoals cryptobeurs Binance doet, moet goedkeuring krijgen van de financiële toezichthouder van een land. Wanneer Binance dit niet in orde kon krijgen, werden hun diensten dan ook beperkt in die landen. Ik vermoed dat Belgische banken het onduidelijke wetskader zo goed mogelijk proberen te interpreteren, elk op hun eigen manier.

Binance denkt er aan om zich permanent te vestigen in Ierland. Denk je dat de problemen voor de cryptobeurs dan van de baan zullen zijn, en dat Belgische beleggers opnieuw kunnen kijken naar Binance?

Busseniers: Binance is bezig aan een enorm charmeoffensief. Ze hebben grote namen aangeworven binnen de wereld van de financiële wetgeving om hen hierbij te helpen. Het bedrijf werkt dus volop aan de ontwikkeling van een betere compliance met overheden. De CEO van Binance was zelfs even bereid om een stapje achteruit te doen, zodat iemand met meer kennis van zaken achter het roer kon staan.

Er zijn overigens honderden cryptobeurzen. De meeste kleine beurzen doen echter aan washtrading, het opkrikken van het eigen handelsvolume door zelf te kopen en verkopen. Maar ik houd een lijst van digitale markten bij die wel in goede papieren zitten. Bij het kiezen van een cryptobeurs moet je altijd rekening houden met de transactiekosten die je betaalt en zeker nakijken of het bedrijf wel verzekerd is. Ik gebruik zelf persoonlijk Binance, maar ook cryptobeurzen zoals Bitstamp en Kraken zijn uitstekend, vanwege de kleine fees. Kleine beurzen, zoals Bitvavo en BLOX, hanteren hogere fees en hun servers riskeren het massaal inloggen van klanten bij groot aan- of verkoopmoment niet aan te kunnen.

Nog werk aan de winkel

Hoe zie je de regulering rond cryptomunten in België en Europa evolueren?

Busseniers: België kijkt naar Europa en Europa kijkt naar de Verenigde Staten. De EU is bezig met de uitrol van haar eigen central bank digital currencies (CBDC’s), zoals verschillende landen ook doen. Dat proces is in een stroomversnelling gekomen door de opkomst van stablecoins, zoals Tether. Er zal wellicht een regulering komen om te zorgen dat de bedrijven achter stablecoins genoeg onderpand voor die munten hebben, wat ik zou toejuichen.

Er zal vermoedelijk ook een wetgeving komen voor cryptobeurzen. Europa heeft graag dat ze ergens fysiek kunnen aankloppen als er problemen zijn. Die bedrijven zullen dus een vestiging in Europa moeten hebben; denk maar aan het Binance-verhaal in Ierland.

Op het gebied van cryptomunten zijn we hier alvast soepeler. De focus zal dus eerder liggen op het wegfilteren van criminaliteit en witwaspraktijken. Het zijn positieve stappen die we moeten nemen. Het fiscale aspect zal echter nog meer vorm moeten krijgen. In Nederland en Portugal betaal je amper belastingen op de handel in cryptomunten. In ons land ligt dat moeilijker. Ik ken boekhouders die cryptobeleggers weigeren als klant omdat het gewoon te ingewikkeld wordt. Daar is nog werk aan de winkel, en op dat vlak probeer ik met CryptoSchool te helpen, door kennis over deze markt te verspreiden.

Meer