Coronacommisaris Pedro Facon (boven) is voorstander van mondmaskers in de klas. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens (onder) is tegen. 

Mondmaskers voor lagere schoolkinderen of niet? De argumenten pro en contra

Het Overlegcomité nam dinsdag al enkele opvallende beslissingen om de nieuwe coronagolf in te dijken. Maar vandaag, woensdag, worden er ook nog een aantal belangrijke knopen doorgehakt. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zit samen met betrokkenen uit het onderwijsveld om te bespreken hoe de enorme besmettingsgolf onder de schoolkinderen kan ingedamd worden. Een van de meest heikele punten wordt de (her)introductie van de mondmaskers in de klas, ook voor lagere schoolkinderen. Biostatisticus Geert Molenberghs riep daar al toe op en regeringscommissaris Pedro Facon wil het ook bespreekbaar maken, maar kinder-experten en onderwijskoepels reageren huiverig.

Jonas Rosquin

LEES OOK. Onderwijs komt samen over corona: “We moeten kinderen zo snel mogelijk vaccineren”

PRO-MONDMASKERS: “Nu ingrijpen om de zorg te beschermen”

De vierde golf tiert momenteel vooral welig in de scholen en bovenal in de lagere scholen, bij kinderen onder de twaalf jaar dus, die (nog) geen vaccin kregen. “In het middelbaar hadden ze vorig jaar het mondmasker, dat een barrière vormde. Nu zorgt de vaccinatie voor een beschermingsmuur. Maar bij die jonge kinderen is er enkel de opvolging en dat kraakt”, stelde biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) dinsdag. Hij ziet voorlopig dan maar één oplossing: mondmaskers dragen in de lagere school.

LEES OOK. Biostatisticus Geert Molenberghs roept op: “Opnieuw mondmaskers in lagere scholen”

Geert Molenberghs 

“Ik weet dat bij sommige mensen hun haren gaan rechtstaan als ze dat horen, maar we kunnen de emotionele kaart niet blijven spelen. Als we de zorg willen beschermen, moeten we ingrijpen”, zegt Molenberghs.

Volgens Molenberghs zal net een mondmaskerplicht de vele quarantaines tegengaan: “Dan zijn alle contacten laagrisico”, zegt hij. “Een mondmaskerplicht is epidemiologisch en praktisch de beste optie.”

Molenberghs krijgt woensdag bijval van coronacommissaris Pedro Facon. Opnieuw overgaan tot een mondmaskerplicht voor bepaalde groepen “mag geen taboe zijn”, zei hij op Radio 1. Daarnaast is er nog wat werk aan de winkel op het vlak van ventilatie en luchtkwaliteit. “Op dat beleid moet een turbo worden gezet.”

ANTI-MONDMASKERS: “Kinderen zien er enorm van af”

Op het overleg tussen de onderwijsministers en experten en onderwijsbonden zal de mondmaskerkwestie woensdagavond ongetwijfeld voor felle discussies zorgen. “We hebben samen met de Vlaamse jeugdraad een statement gelanceerd en we zijn lang niet de enigen die bezorgd zijn. Ook kinderpyschiaters en kinderartsen hebben hun stem al laten horen”, zei kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens dinsdagavond in De Afspraak op Canvas.

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. ©  BELGA

“Het voorbije anderhalf jaar hebben we gezien dat kinderen en jongeren enorm hebben afgezien. Er is een duidelijke toename van angstgevoelens, depressies, suïcidegevoelens en eetstoornissen”, zegt Vrijens. “Er zijn nog geen grootschalige studies rond uitgevoerd, maar het is zeker dat de mondmaskers in de klas heel wat kinderen hebben geremd in hun taalontwikkeling en ook een negatieve impact had op hun non-verbale communicatie, die heel belangrijk is op die leeftijd.”

Voor Vrijens moet er ook heel behoedzaam worden omgesprongen met het opleggen van quarantaines aan schoolkinderen. “Sommige kinderen zitten tot twintig opeenvolgende dagen op rij thuis, terwijl de lessen voor klasgenoten vaak gewoon voortgaan en er voor hen geen alternatief is.”

De kinderrechtencommissaris erkent dat de snel stijgende besmettingen bij jonge kinderen problematisch zijn, maar zij vindt dat we er als samenleving anders mee moeten omspringen. “De context is nu anders dan bij de drie vorige coronagolven. De grote meerderheid van de bevolking is intussen gevaccineerd”, aldus Vrijens.

“Kinderen en jongeren hebben echt nood om zo normaal mogelijk naar school te kunnen gaan”, zegt ze. “Daarom moeten we de situatie omkeren in deze pandemie. Tegen mensen die erg kwetsbaar zijn of onderliggende aandoeningen hebben moeten we zeggen: let erg op wat je doet en waar je komt. Ga niet voor je kleinkinderen zorgen als het niet nodig is. Als samenleving moeten we er over nadenken hoe we moeten omgaan met kwetsbare mensen en hoe ze zichzelf het best beschermen.”

Lieven Boeve, topman katholiek onderwijs ©  BELGA

De kinderrechtencommissaris krijgt bijval van de onderwijskoepels. Ook zij verzetten zich tegen mondmaskers in de lagere school en zien ook meer heil in beperken van contacten tussen kinderen en kwetsbaren. “We gaan van schoolsluiting naar schoolsluiting en van quarantaine naar quarantaine. Dat brengt het leren en het welzijn van kinderen in gevaar”, meent Lieve Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Bovendien stellen we vast dat kinderen weinig hinder ondervinden van het virus. We zouden beter kijken naar de situaties waar de risico’s zich echt voordoen: wanneer kinderen contact hebben met kwetsbare personen. Dáár moeten we ingrijpen, bijvoorbeeld door kinderen een mondmasker te laten dragen wanneer ze bij de grootouders op bezoek gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER