Pixabay

Kankerpatiënt Luc mag niet gevaccineerd worden en krijgt zo geen Covid Safe Ticket: "Opgesloten in huis tegen mijn wil"

Luc Debecker uit Vilvoorde herstelt van kanker en mag daarom nog geen coronavaccin krijgen. Daardoor heeft hij ook geen Covid Safe Ticket. Tegen wil en dank kan hij straks dus niet meer op café, restaurant of naar grote evenementen. Tenzij hij zich elke keer laat testen, maar dat kost tijd en geld. Die frustraties deelde hij vanmiddag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik zit opgesloten in mijn eigen huis, zonder dat ik het wil". Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is er een oplossing.

BELUISTER - De getuigenis van Luc bij Radio 2 Vlaams-Brabant:

Afgelopen weekend was Luc Debecker nog op het Schlagerfestival in Hasselt. Maar vanaf maandag moet de man zelfs voor een café- of restaurantbezoek een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Alleen: dat heeft hij niet. Luc herstelt van lymfeklierkanker, en een vaccin tegen het coronavirus mag hij daardoor niet krijgen. "In totaal heb ik intussen een zestal chemosessies gehad. Daarnaast heb ik ook een immuuntherapie gevolgd. Mijn immuniteit is dus erg zwak, en daardoor ben ik tot op vandaag nog steeds niet gevaccineerd. Mijn dokter heeft me verteld dat dat pas begin februari mogelijk is."

En dat heeft heel wat gevolgen voor Luc. "Ik zou niets liever willen dan gevaccineerd worden, maar het kan medisch niet. Mijn echtgenoot heeft wel een vaccin gekregen, maar samen op restaurant gaan of een koffie drinken is verboden. Ik voel me dus echt wel een beetje gestraft."

Op café of restaurant? Dan zou ik me elke keer moeten laten testen. Maar daar heeft mijn huisarts het veel te druk voor.

Luc Debecker herstelt van kanker

Luc zou zich elke keer kunnen laten testen voor hij naar plekken gaat waar het Covid Safe Ticket geldt, maar dat is praktisch heel moeilijk. "Ik zou dan elke keer een afspraak moeten maken met mijn dokter. Maar zij wordt daar ook niet goedgezind van, want het is momenteel al erg druk. Bovendien kost zo'n test telkens geld. En dus zit ik opgesloten in mijn eigen woning zonder dat ik het zelf wil. Er zit niets anders op dan nog een paar maanden op mijn tanden te bijten. Net als vele anderen die in dezelfde situatie zitten."

Referentiecentra

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke toont begrip voor de situatie van Luc, maar via zijn woordvoerder laat hij weten dat een oplossing in de maak is. "Wie zich niet mag laten vaccineren om medische redenen, kan gratis coronatesten krijgen. Vanzelfsprekend worden de medische argumenten waarom iemand niet gevaccineerd mag worden, wel grondig bekeken vooraleer de gratis testen toegekend worden. Deze oplossing vereist de publicatie van een Koninklijk Besluit, maar dat gaat eerdaags gebeuren." 

"Met betrekking tot kankerpatiënten kunnen we het volgende zeggen. De meeste kankerpatiënten komen in aanmerking voor vaccinatie.  Als een kankerpatiënt van de behandelende geneesheer te horen krijgt dat zij of hij niet in aanmerking komt voor vaccinatie, vragen we om contact op te nemen met één van de 22 referentiecentra allergologie. De huisartsen hebben de lijst van de referentiecentra, maar de lijst is ook terug te vinden op de website info-coronavirus.be."  

"In het referentiecentrum wordt de situatie van de patiënt bekeken en gaat men na of men het advies van de behandelende geneesheer volgt. Als de patiënt toch gevaccineerd mag worden, kan dat meteen in het referentiecentrum. Als het referentiecentrum het advies van de behandelende arts volgt, krijgt de patiënt een attest waarmee zij of hij via haar of zijn mutualiteit een terugbetaling krijgt voor PCR-testen of RAT. Op die manier kan de betrokkene toch toegang krijgen tot activiteiten waarvoor het CST gevraagd wordt, zonder dat zij of hij moet opdraaien voor de kosten van een test. Via het CST krijgt men immers toegang wanneer men gevaccineerd is ofwel een negatief testresultaat kan voorleggen."

Meest gelezen