Direct naar artikelinhoud
LiveblogVlaams Parlement

Live - Minister Zuhal Demir over PFOS-dossier: ‘Ons geduld is op, morgen is het uur van de waarheid’

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

Het Vlaams Parlement buigt over enkele hete hangijzers. Tijdens het vragenuurtje worden onder meer vragen gesteld over de invoering van de coronapas in de Vlaamse horeca en de noodzaak van coronamaatregelen in het onderwijs, nu de besmettingscijfers er stijgen. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen.

Bekijk hier de livestream van de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement:

Video wordt geladen...

Live

  1. Demir over het PFOS-dossier: 'Ons geduld is op, morgen is het uur van de waarheid'

    Uit bloedonderzoek bij inwoners van Zwijndrecht die binnen een straal van drie kilometer rond de fabriek van 3M wonen, blijkt dat 59 procent te veel PFOS in het bloed heeft. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) tonen de resultaten aan dat de genomen maatregelen de juiste zijn. 

    "We hebben twee maatregelen genomen: ten eerste hebben we no regret-maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat potentiële risico's tot een minimum konden worden herleid", zegt Beke. "Ten tweede hebben we bloedonderzoeken aanbevolen om een goed beeld te krijgen van wat nu de situatie is en om te kijken of de maatregelen die we hebben aangekondigd de juiste zijn."

    Groen wil dat de 11.000 inwoners van Zwijndrecht allemaal een onderzoek krijgen. Zal het bloedonderzoek ook verruimd worden? Volgens Beke is dat niet zo gemakkelijk. "Ten eerste is er de vraag naar capaciteit, dat moeten we onderzoeken. Ten tweede is er de vraag, wie gaat het betalen? Het lijkt me logisch dat we daarvoor richting 3M kijken. Ik en collega Demir zullen een voorstel doen aan de Vlaamse regering wat dat betreft."

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwijst naar de hoorzitting waar het Amerikaanse chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht morgen wordt verwacht bij de Vlaamse Omgevingsinspectie. "Dan is het uur van de waarheid", zegt ze.

    Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

    "Morgen moet er meer duidelijkheid komen tijdens de hoorzitting en als die er niet is, dan zullen wij ook niet nalaten om die productieprocessen ook stil te leggen", zegt Demir. "Ons geduld is op. Morgen moet er tijdens de hoorzitting bewijs op tafel liggen, en zo niet, dan zullen wij de volgende stap moeten nemen."

    Beke: "Deze bloedonderzoeken tonen heel goed aan dat er een verband is. Dat kan nu niet meer ontkend worden. Er is een verband en 3M draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid."

  2. Oppositie neemt Weyts op de korrel over ventilatie en CO2-meters op school

    De oppositiepartijen vinden dat Weyts een pak meer kan doen. Zowel Groen, Vooruit als PVDA hameren op het belang van ventilatie. Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman hekelt dat de minister nog steeds geen CO2-meters wil verplichten in scholen. 

    "Welke actie gaat er nu eindelijk worden ondernomen om de ventilatie op de scholen te verbeteren?", vraagt onder meer PVDA-fractieleider Jos D'Haese zich af.

    Weyts verdedigt zich: volgens hem blijkt uit een recente telling dat bijna 90 procent van de scholen aan de slag is met CO2-meters. "Ruim onvoldoende", volgens Elisabeth Meuleman (Groen). "Wat is één CO2-meter per school?" Ze roept Weyts op om in te zetten op de aanwezigheid van een CO2-meter in elke klas.

  3. Weyts herhaalt: 'Maximaal scholen open, en minimale beperkingen voor kinderen'

    Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zal straks met een voorstel naar het onderwijsveld trekken. Op de inhoud van dat voorstel wil hij in het parlement nog niet ingaan, maar hij zal twee paden bewandelen, legt hij uit.

    Zoals Weyts al de hele coronapandemie vooropstelt gaat hij voor "maximaal scholen open, en minimale beperkingen voor kinderen". Ook de minister is er niet voor gewonnen dat leerlingen en klassen om de haverklap in quarantaine moeten. "Ja, ik ga ervoor pleiten om de aanpak van testing en tracing aan te pakken", zegt hij. 

    Daarnaast wil de minister "daar waar nodig optreden". Voor algemene maatregelen, zoals een verlengde herfstvakantie voor heel Vlaanderen, lijkt Weyts te passen. "If it ain't broken, don't fix it", klinkt het.

  4. Welke maatregelen in onderwijs?

    Nog nooit waren er zulke hoge besmettingscijfers in het basisonderwijs, waarschuwen de CLB's. Dat is niet onlogisch omdat kinderen jonger dan 12 jaar niet gevaccineerd zijn en omdat ze vaak veel contacten hebben. Gevolg is echter dat er heel wat klassen in quarantaine moeten, en dat zelfs volledige scholen gesloten worden omdat er onvoldoende leerkrachten over zijn.

    Vanavond bekijken minister Ben Weyts (N-VA) en de onderwijsactoren wat er moet veranderen. Het aanpassen van de contacttracing en de (her)invoering van de mondmaskerplicht zijn de meest gehoorde maatregelen.

    Lees meer.

  5. Vragen verwacht over stijgende coronacijfers in scholen, nieuwe coronamaatregelen en het PFOS-dossier

    Vanaf 14 uur komt het Vlaams parlement samen voor een plenaire vergadering met bijhorend vragenuurtje.

    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) mag zich aan een batterij vragen verwachten over de stijgende coronacijfers bij kinderen en de impact op ons onderwijs.

    Enkele parlementsleden hebben ook vragen over de nieuwe coronamaatregelen, die gisteren werden afgeklopt tijdens het Overlegcomité met de federale regering. Zo zal de coronapas vanaf 1 november ook ingevoerd worden in de Vlaamse horeca en fitnesscentra.

    Verder mogen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zich aan vragen verwachten over de resultaten van het bloedonderzoek naar PFAS bij de omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht.