Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoodweer

Een ‘medicane’ geselt Sicilië met regen en overstromingen. En het ergste moet nog komen

Catania.Beeld REUTERS

In Catania overstroomde het stadscentrum dinsdag door extreme regenval. Hulpdiensten moesten honderden mensen uit hun auto redden en er kwamen zeker twee mensen om het leven. Vandaag en morgen gaat het weer hard regenen en worden nieuwe overstromingen verwacht.

Het historische centrum van Catania veranderde dinsdagmiddag in een wildwaterbaan, die plantenbakken, terrasmeubilair en zelfs auto's zonder pardon meesleurde. De situatie was zo gevaarlijk dat de burgemeester besloot om alle niet-noodzakelijke winkels te sluiten en burgers opriep thuis te blijven, nadat er zeker twee doden waren gevallen.

Een 53-jarige man verdronk nadat hij meegesleurd werd door het water en onder een stilstaande auto vast kwam te zitten. Het andere slachtoffer viel in een dorp landinwaarts door een modderstroom, naar zijn vrouw wordt nog altijd gezocht. Het is niet de eerste keer dit jaar dat Catania overstroomt. Er viel maandag en dinsdag 265 millimeter regen in twee dagen, bijna een derde van wat er normaal in een heel jaar valt.

De brandweer moest 620 keer uitrukken, vooral om automobilisten te hulp te komen die vastzaten in hun voertuig. Een ziekenhuis overstroomde en moest worden geëvacueerd. In de rechtbank regende het binnen, het vliegveld van de stad werd deels gesloten en had te maken met grote vertragingen.

Uitzonderlijk

De boosdoener van de hevige regenval is een zogenaamde ‘medicane’: een Mediterrane orkaan, die weliswaar zo’n vier keer minder heftig is dan een tropische orkaan en ook op een andere manier ontstaat, maar wel een hoop schade kan veroorzaken.

Het is een relatief nieuw fenomeen, legt klimatoloog Antonio Navarra uit, directeur van het Euro-Mediterraan centrum voor klimaatverandering in Lecce. “Medicanes zijn heel intens. We zijn ze nog volop aan het bestuderen en maken nu nieuwe modellen, om te begrijpen hoe ze zich door klimaatverandering verder zullen ontwikkelen.”

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Sicilië met extreem weer te maken krijgt. In augustus verbrak het eiland de Europese recordtemperatuur tijdens een hittegolf waarin het ruim 48 graden werd. Het zuidelijke eiland is de Italiaanse regio die de gevolgen van klimaatverandering tot nu toe het duidelijkst voelt.

Verstopte waterafvoer

De dramatische gevolgen van de enorme hoeveelheid regen worden in Catania nog eens versterkt door slechte waterafvoer. De putten en leidingen van de stad, die naast de Etna ligt, zijn vrijwel permanent verstopt door vulkanische as, die dit jaar nog vaker dan anders op de stad neerdaalde.

In lokale media zwol dinsdag dan ook al snel kritiek aan op het stads- en regiobestuur. Volgens de critici schuiven zij de rampzalige overstroming te makkelijk af op klimaatverandering, terwijl de gevolgen van de regenval met een schoongemaakt afvoersysteem veel minder ingrijpend geweest zouden zijn.

Maar veel tijd voor de schuldvraag is er nu niet. Er is zelfs geen tijd om wonden te likken en de totale schade eens rustig op te nemen, want Catania moet zich alweer schrap zetten voor het volgende waterbombardement. Dat bereikt Sicilië naar verwachting vandaag of morgen, als de Mediterrane storm voet aan land zet.

Het hoofd van de nationale burgerbescherming waarschuwde gisteren al voor de ‘merkbare verslechtering’ die dan op zal treden, terwijl het Siciliaanse regiobestuur overweegt om de noodtoestand uit te roepen. Scholen en niet-noodzakelijke winkels blijven in elk geval tot vrijdag gesloten.

Tegelijkertijd riep de regiogouverneur van Sicilië de leiders van de G20, die komend weekend in Rome bijeenkomen en onder meer over klimaat zullen spreken, op om ‘dappere beslissingen’ te nemen.

Ook de EU zou volgens hem moeten ingrijpen met ‘ongewone maatregelen’ en dezelfde noodkreet richtte hij aan de deelnemers aan de internationale klimaattop in Glasgow, volgende week. “Anders zullen wij in de toekomst steeds vaker schade moeten opnemen en, God verhoede, slachtoffers moeten tellen.”