Mannen doen zich voor als bankbedienden en maken mogelijk honderden slachtoffers in België en Nederland

De politie regio Turnhout en de federale gerechtelijke politie hebben twee mannen opgepakt die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij grootschalige computercriminaliteit. Ze deden zich voor als bankmedewerkers en belden de slachtoffers op met een smoes. Ze gingen ook bij hen langs om bankkaarten op te halen. Ze maakten mogelijk honderden slachtoffers, in ons land en in Nederland, en konden mogelijk honderdduizenden euro's buit maken. 

In augustus en september meldden de eerste slachtoffers zich bij de politie Regio Turnhout. Het waren meestal oudere goedgelovige mensen die gecontacteerd waren door iemand die zich voordeed als een bankbediende. Die waarschuwde voor verdachte transacties op hun rekening en vroeg onder meer naar hun geheime bankcode. Soms gingen ze ook bij mensen thuis langs om hun bankkaart op te halen. 

De verdachten zouden zo honderdduizenden euro's buitgemaakt hebben.  Dat werd overgeschreven naar de rekening van de criminelen, maar er werden ook bestellingen geplaatst bij elektro- en multimediawinkels. De goederen werden telkens geleverd in een afhaalpunt van bpost in de Turnhoutse regio. Zo kwam de politie de verdachten op het spoor. 

Opslagplaats in Nederland

Ze konden gevolgd worden tot een adres in Limburg, waar de goederen naartoe werden gebracht. Van daar werden ze dan weer naar een opslagplaats in Nederland gebracht. In samenwerking met de Nederlandse politie kon die gevonden worden. Er werd voor honderdduizenden euro's aan producten gevonden. 

Alle goederen werden in beslag genomen. De onderzoeksrechter heeft de twee mannen aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en oplichting via het internet. 

Meest gelezen