AFP or licensors

Kunstcollectief verkoopt 1.000 werken van Warhol voor slechts 250 dollar per stuk (maar slechts eentje is echt)

Het New Yorkse kunstcollectief MSCHF, dat niet verlegen staat om een stunt, heeft deze week opnieuw toegeslagen: op de website "Museum of forgeries" verkocht het 1.000 exemplaren van een tekening van Andy Warhol, ter waarde van 20.000 dollar, voor slechts 250 dollar per stuk. Het addertje onder het gras: slechts één ervan was een echte Warhol, de andere waren replica's die ze zelf gemaakt hadden. 

Het collectief MSCHF, kort voor "Mischief", beweert op de website "Museum of forgeries" of "Museum der vervalsingen", een originele tekening te hebben gekocht van de beroemde popartkunstenaar Andy Warhol. Het gaat om het werk "Fairies", geschilderd in 1954, met een waarde van 20.000 dollar. Het collectief toont in een filmpje hoe ze met behulp van een robotarm 999 kopies gemaakt maken van het werk en daarna het origineel met de replica's vermengen zodat zelfs zij niet meer weten welk kunstwerk het echte is. 

Ontdek hier hoe MSCHF 999 kopies maakte van een originele Warhol:

Alle 1.000 exemplaren, inclusief het origineel, kregen van MSCHF een nieuwe titel: "Possibly real copy of Fairies by Andy Warhol". Vertaald klinkt dat als volgt: "Misschien een echte kopie van 'Fairies' een werk van Andy Warhol". "Alle tekeningen zijn zeker van MSCHF, en ook allemaal mogelijk van Andy Warhol", prijst de groep haar koopwaar aan. De kunstwerken gingen maandag in verkoop voor 250 dollar per stuk en waren in een mum van tijd uitverkocht.

Het collectief beweert ook zelf niet meer te weten welk exemplaar het origineel was: "Elk bewijs van welk stuk binnen de set het origineel is, werd vernietigd", vertelt Kevin Wiesner van MSCHF, aan persagentchap AFP. "Als een curator elke tekening naast elkaar zou kunnen bekijken, zou hij uiteindelijk het origineel ontdekken, maar dat scenario is onwaarschijnlijk," voegde hij eraan toe.

Door een naald in een naaldenberg te begraven, maken we van het origineel net zo'n vervalsing als van al onze replica's.
MSCHF op de website "Museum of forgeries"

Behalve een lucratieve financiële operatie, met een totale verkoopwaarde van 250.000 dollar, wil MSCHF met de stunt ook kritiek leveren op de kunstmarkt. "De kunstwereld, met hoofdletter "K", is veel meer begaan met authenticiteit dan met esthetiek, zoals telkens weer blijkt uit conceptuele werken die in de eerste plaats als papierwerk en documentatie worden verkocht", schrijven ze op hun website. 

"Door massaal "Fairies" te vervalsen, wissen we het spoor van de herkomst van het kunstwerk uit", gaat de tekst verder. "Hoewel fysiek onbeschadigd, vernietigen we elk toekomstig vertrouwen in de waarheidsgetrouwheid van het werk. Door een naald in een naaldenberg te begraven, maken we van het origineel net zo'n vervalsing als van al onze replica's."

Satanische schoenen met bloed in de zool

MSCHF, een collectief gevestigd in Brooklyn, werd opgericht in 2016 en is gespecialiseerd in operaties om kunstwerken of commerciële objecten opnieuw toe te eigenen. De groep staat ook niet verlegen om een stunt, elke week plaatst ze op haar eigen website een nieuw kunstwerk, vaak met een maatschappelijke kritiek erin verwerkt.

Een van de laatste opvallende acties was de vervaardiging van "satanische" sportschoenen waarvan de zolen een druppel menselijk bloed zouden bevatten. In samenwerking met de Amerikaanse rapper Lil Nas X, vooral bekend van de hit "Old town road", verkochten ze 666 paar schoenen aan 1.000 dollar per paar.

Nike, de fabrikant van het oorspronkelijke schoenenmodel dat dienst deed voor de duivelse schoenen, wilde niks met de stunt te maken hebben en sleepte MSCHF voor de rechter wegens inbreuk op haar handelsmerk. Daarop besloot het collectief de schoenen terug te roepen. 

Meest gelezen