Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedicatie

Farmabedrijf Merck deelt patenten voor coronapil met arme landen

Farmabedrijf Merck deelt patenten voor coronapil met arme landen
Beeld AP

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck heeft een vrijwillige licentieovereenkomst ondertekend met de zogeheten Medicines Patent Pool. De bedoeling is de coronapil molnupiravir breed en betaalbaar toegankelijk te maken.

Merck deelt de patenten voor zijn nieuwe coronapil uit zodat andere fabrikanten die pil goedkoop kunnen maken voor 105 arme landen, voor wie het middel anders onbereikbaar zou zijn. Molnupiravir wordt ontwikkeld door Merck and Ridgeback Biotherapeutics en kan bij goedkeuring worden toegediend aan volwassenen met milde tot matige Covid-19, die het risico lopen erger ziek te worden of opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Merck en Ridgeback Biotherapeutics zullen in het kader van de overeenkomst geen royalty’s ontvangen voor de verkoop van molnupiravir zolang de coronapandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie geclassificeerd blijft als een noodsituatie voor volksgezondheid van internationaal belang.

Beide farmabedrijven kondigden onlangs aan bij de Amerikaanse geneesmiddelenregulator FDA een aanvraag te hebben ingediend om goedkeuring te krijgen voor molnupiravir. Het gaat in eerste instantie om een Emergency Use Authorization (EUA). Daarmee geeft de FDA in noodgevallen groen licht voor het gebruik van geneesmiddelen, voordat ze het officiële, langdurige goedkeuringsproces hebben doorlopen.

Veilig?

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kijkt ondertussen of het middel veilig is en werkt. Het is de laatste stap voordat de ontwikkelaars daadwerkelijk vragen om het middel toe te laten tot de Europese markt. Doordat de inspecteurs van het EMA nu alvast meekijken met de proeven, kunnen ze hun oordeel sneller klaar hebben wanneer de aanvraag wordt ingediend.

Merck meldde eerder dat molnupiravir is uitgetest op 775 mensen. Zij hadden positief getest op corona, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep. De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo. Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep 14 procent. In die controlegroep overleden acht mensen aan corona, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.