Weinig animo voor verplichten coronapas op werkvloer: ‘Kan zomaar niet’

 ©  BELGA

Weinig bedrijven zijn volgens Voka vragende partij om de coronapas te verplichten op de werkvloer, zoals technologiefederatie Agoria voorstelt. Minister van Werk Dermagne (PS) blijft voorzichtig, terwijl de vakbonden het idee als onmogelijk beschouwen.

rvs, edm

Bart Steukers, ceo van Agoria, pleitte er in Het Laatste Nieuws voor om bedrijven de mogelijkheid te geven de coronapas te verplichten op de werkvloer. ‘En wie weigert? Die moet naar huis gestuurd kunnen worden, zonder loon’, aldus Steukers. Het voorstel komt er na het Overlegcomité van dinsdag. Daar werd beslist om het Covid Safe Ticket (CST) in Vlaanderen uit te breiden naar horeca, fitnesscentra en kleinere evenementen. Voor bedrijven bestaat die verplichting niet, zij kunnen vandaag enkel de vaccinatiegraad voor hun bedrijf opvragen.

Steukers wijst op de veiligheid van de werknemers. ‘Werkgevers hebben de plicht om een veilige werkomgeving te creëren. Wie zich niet laat vaccineren of testen, vormt een bedreiging voor zijn of haar collega’s. Volgens mij is dat alleen al een juridische basis voor ontslag.’

Medisch geheim

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) roept op tot voorzichtigheid. Volgens hem stellen zich praktische bezwaren tegen de invoering van het CST op de werkvloer, zoals voor de te nemen sancties. Hij wijst ook op deontologische problemen doordat gezondheidsgegevens vertrouwelijk zijn.

‘Het medisch geheim, wordt niet aangetast’, stelt Agoria-ceo Beukens echter, ‘want je hebt de keuze tussen vaccinatie, je laten testen of een herstelbewijs. Als er werknemers zijn die zich weigeren te laten vaccineren, en zich elke dag willen laten testen, dan doen ze maar.’

Volgens werkgeversorganisatie Voka is er vandaag geen sterke vraag bij ondernemingen om de coronapas, maar kan het voor specifieke werkgevers een optie zijn. ‘Daar moet dan ook onderzocht worden of het CST er mogelijk gemaakt kan worden. Want in de huidige stand van de regelgeving is de invoering ervan een juridisch moeilijke zaak’, zegt woordvoerder Eric Laureys. Voka vindt dat elke werkgever zelf moet kunnen beslissen over de coronamaatregelen.

Vakbonden: ‘Kan zomaar niet’

Ook de vakbonden wijzen erop dat de werknemer geen gezondheidsinformatie over zijn werkgevers mag raadplegen. ‘Een verplichting van het CST op de werkvloer kan vandaag eenvoudigweg niet’, stelt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen ‘Los daarvan zijn er ook heel veel vraagtekens. Stel dat het er zou komen, wat zijn dan de gevolgen voor iemand die geen CST heeft? Tijdelijk werkloos, geen loon of ontslag? Dit kan arbeidsrechterlijk zomaar niet.’

Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaamse ABVV, reageert kritisch op Twitter. ‘Sommige ballonnetjes zijn allesbehalve onschuldig. Agoria wil CST verplichten in alle bedrijven. Vaccinatie is echter nog steeds niet verplicht. Mag die discussie eerst gevoerd worden? En ja, ik vind persoonlijk dat iedereen zich het best laat vaccineren’, zegt ze.

Unizo reageerde wel enthousiast. ‘Een heel goed idee’, zegt topman Danny Van Assche op Radio 1. ‘Dan kunnen we een veilige werkomgeving creëren, dat is belangrijk voor mensen met onderliggende aandoeningen die bedreigd worden.’

In Italië is de coronapas twee weken geleden verplicht geworden voor alle werknemers. Ook voor 1,8 miljoen Franse werkgevers is het certificaat verplicht. Het gaat om werknemers die in contact staan met klanten, van onder meer restaurants, bioscopen, musea of attractieparken.