Vanaf morgen stiptheidsacties op luchthavens Zaventem en Charleroi en treinstation Brussel-Zuid

Op de dag van de uittocht bij de start van de herstvakantie zal de federale politie stiptheidsacties uitvoeren op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, en bij het internationaal treinverkeer in het station Brussel-Zuid. De vier politievakbonden hebben een stakingsaanzegging geactiveerd, onder meer nadat de loonsonderhandelingen zijn afgesprongen. Ook andere acties kunnen nog volgen.

"De minister wil duidelijk niet langer een aantrekkelijke en efficiënte politie." Dat is het gevoel bij de vakbonden van de federale politie. VSOA, NSPV, ACV en ACOD hebben samen een stakingsaanzegging geactiveerd. "Dat geeft de gelegenheid om al zeker tot 1 december te staken", staat te lezen in een gemeenschappelijk persbericht. Wat al vaststaat is dat er morgen stiptheidsacties komen op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, en in het station Brussel-Zuid voor de internationale treinen.

We zullen eens laten zien dat er lange wachtrijen zijn als wij ons werk naar behoren uitvoeren

Luc Breugelmans, ACOD Politie

"Door personeelsgebrek moeten we constant kiezen tussen veiligheid en een vlotte doorgang van passagiers. Dat laatste wordt vooral gevraagd door de luchthaven zelf. We zullen nu eens laten zien dat als wij ons werk naar behoren uitvoeren, er lange wachtrijen zijn", zegt Luc Breugelmans van ACOD Politie. "Mensen zullen misschien langer moeten aanschuiven. Maar we willen echt een duidelijk signaal geven aan de regering dat het menens is. Het is vijf over twaalf", zegt Carlo Medo van NSPV.

Geen loonsverhoging en meer besparingen

Er zijn verschillende redenen voor de staking. Zo zijn de loononderhandelingen op niks uitgedraaid. De gevraagde loonsverhoging komt er niet. "Vóór de zomer lag er daarvoor 60 miljoen op tafel. Nu blijkt dat ze dat niet hebben omdat de steden en gemeenten dat niet willen betalen. Terwijl we al aan het onderhandelen zijn sinds februari", zegt Vincent Houssin van VSOA. "We hadden wel door dat er niet genoeg geld op tafel zou liggen, maar dat het zo snel zou ontploffen hadden we niet verwacht", zegt Joeri Dehaes van ACV. "Nochtans is het nu ook niet zo vreemd dat we een loonsverhoging vragen. We hebben er al sinds 2001 geen meer gehad", zegt Dehaes.

Ofwel bedriegen ze ons, ofwel veranderen ze constant de reglementen

Vincent Houssin, VSOA

Maar daarnaast kwam er nog een andere klap. "De druppel was eigenlijk het nieuws rond de eindeloopbaanregeling", zegt Breugelmans. "Op het einde van de loopbaan kan nu naar aangepast werk gezocht worden, maar een andere optie is een soort vervroegd pensioen op 60 à 62 jaar. Dat wordt nu sneller afgeschaft." Het gaat dan over de zogenoemde NAVAP-regeling. "Ofwel bedriegen ze ons, met een enveloppe waar geen geld blijkt in te zitten, ofwel veranderen ze constant de reglementen", zegt Vincent Houssin. "De politiemensen worden eigenlijk met een kluitje in het riet gestuurd, dat is echt onaanvaardbaar", zegt Carlo Medo van NSPV.

Daarnaast zijn er nog de besparingen. "Daardoor kondigde onze commissaris-generaal aan dat hij nu moet kiezen tussen materieel of mensen. Ofwel gaan we dus verder rijden met wrakken van auto's en blijft er bijvoorbeeld een tekort aan computers, ofwel beknibbelen we op mensen", zegt Luc Breugelmans. Daardoor vreest vooral de luchthavenpolitie voor slecht nieuws. "Ons was beloofd dat we 100 nieuwe personeelsleden zouden krijgen, van de 400 die de federale politie in totaal kreeg. Maar we twijfelen of die extra mensen er nu wel zullen komen. Dat één vierde van de nieuwe mensen naar één dienst zou gaan, die van de luchthaven, duidt trouwens op hoe groot het probleem is", zegt Breugelmans.

Mogelijk nog acties

De politiebonden bekijken of er nog verder stiptheidsacties uitgevoerd zullen worden. "Ook morgen zouden er nog een paar extra acties kunnen komen", zegt Vincent Houssin van VSOA. "Na de herfstvakantie zitten we dan samen met alle bonden om te bekijken welke acties er de rest van het jaar nog zullen volgen", aldus Houssin.

Meest gelezen