Wereldbank: “Klimaatverandering zal tientallen miljoenen Oost-Afrikanen dwingen om te verhuizen”

Volgens de Wereldbank zullen tientallen miljoenen Oost-Afrikanen de komende drie decennia door de klimaatopwarming gedwongen worden om hun woning te verlaten. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De opwarming van de aarde zal Afrika zeer zwaar treffen. Voornamelijk de inwoners van de Oost-Afrikaanse landen zullen zwaar getroffen worden door de klimaatverandering. De vijf landen van Oost-Afrika – Kenia, Rwanda, Tanzania, Uganda en Burundi – hebben de laatste jaren steeds vaker te maken gehad met extreme weersomstandigheden.

Afgezien van een verergerende droogte in een regio die sterk afhankelijk is van de landbouw, waren er in 2020 grote overstromingen, terwijl een sprinkhanenplaag van historische proporties die in 2019 begon, nog steeds verwoesting aanricht.

Tientallen miljoenen ontheemde mensen

“Zonder brede, dringende actie… zouden tegen 2050 maar liefst 38,5 miljoen mensen ontheemd kunnen zijn als gevolg van de klimaatverandering”, aldus Hafez Ghanem, vicevoorzitter van de Wereldbank voor de regio.

“De klimaatverandering zal onder meer boeren treffen die gedwongen zullen worden om nieuw akkerland te vinden, of ander werk in de stedelijke gebieden. Andere gezinnen zullen dan weer hun regio moeten verlaten in een zoektocht naar schoon water”, waarschuwt de Wereldbank.

Concrete maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en programma’s voor klimaatverandering en -aanpassing te financieren zouden het verwachte aantal ontheemden kunnen verminderen, maar slechts met 30 procent, aldus het rapport van de bank.

Klimaatopwarming aanpakken

“De bank heeft toegezegd ervoor te zorgen dat 35 procent van haar financiering in de komende vijf jaar naar projecten gaat die de dreiging van klimaatverandering helpen aanpakken”, aldus Ghanem.

Rijke landen beloofden in 2009 om vanaf 2020 gedurende vijf jaar 100 miljard dollar per jaar uit te trekken voor armere landen om hen te helpen de gevolgen van de opwarming van de aarde aan te pakken. Maar dat financieringsprogramma zal met drie jaar worden uitgesteld, gaf COP26-voorzitter Alok Sharma maandag toe.

Vorige week bleek ook al uit een studie dat de klimaatverandering de inspanningen om tropische ziekten te bestrijden in gevaar brengt. “Hoewel de sociaal-economische ontwikkeling, de interventies in de volksgezondheid en de vooruitgang in de geneeskunde globaal de overdracht van infectieziekten hebben verminderd, zou de klimaatverandering die inspanningen teniet kunnen doen”, aldus de wetenschappers achter het onderzoek. (mah)

Meer