Apple zet schouders onder Belgisch onderzoeksproject van imec

De Amerikaanse smartphone- en technologiereus Apple treedt toe tot onderzoeksprogramma van het Belgische onderzoekscentrum imec. Dat maakte het Leuvense bedrijf zelf bekend in een persbericht. In het onderzoek wordt de milieu-impact van halfgeleiders, oftewel chips, doorgelicht en in kaart gebracht. Apple zal dit project steunen, met als doel de hele chipindustrie op termijn koolstofneutraal te krijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Over het chiptekort in de wereld viel de voorbije weken al heel wat te lezen. Chiptechnologie is dan ook uiterst belangrijk in onze hedendaagse maatschappij: ze zitten in auto's, wasmachines, smartphones, maar evengoed Artificiële Intelligentie-toepassingen. Aangezien er constant chips worden bijgemaakt, moet vroeg of laat ook de klimaatimpact worden in kaart gebracht.

Het is exact dat wat imec nu doet: met het STSS-onderzoeksprogramma (Sustainable Semiconductor Technologies & Systems) wil het Leuvens onderzoekscentrum het volledige chip-ecosysteem in kaart brengen en de milieu-impact van chipontwikkeling en -productie onderzoeken.

Grote voetafdruk

Bekend is dat de fabricatie van chips een grote ecologische voetafdruk heeft: een hoog energieverbruik, het gebruik van chemicaliën, schaarse grondstoffen en ultrazuiver water en de uitstoot van broeikasgassen dragen hier allemaal aan bij. Toch wil de sector ook haar bijdrage leveren om in de nabije toekomst koolstofneutraal te gaan werken.

“Heel wat ondernemingen die halfgeleiders in hun oplossingen verwerken zijn vandaag al koolstofneutraal op bedrijfsniveau. Ze hebben echter eveneens de ambitie uitgesproken om tegen 2030 hun volledige koolstofvoetafdruk tot nul te reduceren. Maar ondanks hun engagement om dat doel te bereiken, beschikken bedrijven vaak niet over de juiste gegevens om de volledige ecologische voetafdruk van de onderliggende chips te ontcijferen. En precies daar kan imec hen bij helpen. Wij hebben die data, en staan klaar om de industrie te ondersteunen met alle nodige inzichten, tools, instrumenten en cijfers”, zegt Luc Van den hove, CEO van imec.

Sneeuwbaleffect

“De chipindustrie is een sector waarin alles en iedereen aan elkaar vasthangt. De hele toeleveringsketen moet dan ook hun voorbeeld volgen en ook koolstofneutraal te werk gaan. Voor dat sneeuwbaleffect willen we vandaag zorgen, samen met Apple. Ik zou de volledige halfgeleiderindustrie dan ook willen oproepen om niet aan de kant te blijven staan, maar om hier samen met ons werk van te maken,” benadrukt Van den hove.

Uit onderzoek is gebleken dat 75 procent van de CO2-uitstoot van een smartphone kan toegeschreven worden aan de productie ervan. Bijna de helft daarvan is het gevolg van chipproductie. Die productie lag de afgelopen tijd op zijn gat, en het ziet er niet naar uit dat dit snel gaat veranderen. Verschillende overheden en bedrijven namen al initiatieven om zelf chips te gaan produceren. Apple is daar één van: het bedrijf trok weg bij chipmaker Intel om zelf de halfgeleiders te produceren, en te implementeren in hun eigen producten.

(jvdh)

Meer